Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Érveléstechnika és vitakultúra...

Érveléstechnika és vitakultúra tanulható, fejleszthető valahogy? Vannak ezt célzó módszerek?

Figyelt kérdés

Vannak az érveléstechnika és a vitakultúra fejlesztését célzó tudományos módszerek, tanulmányok, tanfolyamok?

Van a témában könyv?

Kérlek, ne egyszavas választ adjatok, fejtsétek ki.

Köszönöm!

2020. jún. 6. 16:55
 1/5 anonim válasza:
100%

Bagolyvár Könyvkiadónak vannak ilyen jellegű kiadványai. Nézd csak:

[link]

2020. jún. 6. 17:03
 2/5 anonim ***** válasza:
89%

Egyfelől vannak ilyen könyvek. Bármely komolyabb könyvesboltban lehet találni.

Másfelől ez alapvetően az ismeretek mennyiségétől és mélységétől függ.

Például hiába végzel el minden lehetséges tanfolyamot, olvasod e a témában az összes tanulmányt és könyvet, ha mondjuk egy politikai kérdéshez, vagy a kvantummechanikához nem értesz, és éppen ez a téma.

A vitakultúra általában úgy fejlődik, hogy az ember nyitott, sok minden iránt érdeklődik és sok mindent megtanul, eközben kritikus emberek társaságában van, akik kellően "kötözködők" (természetesen jó értelemben, segítően).

2020. jún. 6. 19:21
 3/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat.

2-es

Mondasz konkrét könyvcímet? Az első sem mondott, és a linkelt oldalon is jobbára a sikeres üzleti élethez, és a "boldogság eléréséhez" szükséges könyveket találtam, magyarán a tipikus önsegítő könyv kategória. (Elnézést, ha átsiklottam valami felett).

"Másfelől ez alapvetően az ismeretek mennyiségétől és mélységétől függ."

Ezzel nem tudok egyetérteni. Nyilván elengedhetetlen a téma beható ismerete, de sokan nem tudnak jól előadni, lámpalázasak (ha több ember előtti vitáról van szó), vagy egyszerűen csak kerülik a konfrontációt. Ilyenkor nyilván az kerül ki "győztesként" egy vitából, aki meggyőzően érvel, jól adja elő a saját szempontját. Ha a magyar közéletet nézzük, Puzsér kiváló példa erre, nem mindenben van igaza, de kiválóan el tudja hitetni a hallgatósággal. (Most nem azért érdekel a téma, mert Puzsérral szeretnék vitázni, vagy ilyesmi, csak példának hoztam fel :))

2020. jún. 6. 20:20
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Ebből az oldalból én nagyon sokat tanultam még sok évvel ez előtt. ...

Porba fingó gimnazistaként.

[link]

Szerintem érdekes, nézz rá.

Mindig szerettem vitatkozni és érvelni. Ez az oldal segített, hogy rájöjjek, hogy ha a másik olyannal érvel, ami színtiszta baromság.

Kedvencem a "Náci kártya".

És ennél még sokkal több érvelési hiba van, amiket amúgy felhasználni is lehet, ha a másik nem tudja... ez mondjuk már a sötét oldal.

2020. jún. 10. 02:40
 5/5 A kérdező kommentje:

Nagyon hasznos ez az oldal, köszönöm szépen! Sok dolgot megfogalmaz, ami már bennem is felötlött, de nem tudatosult eddig.

Ment a zöld.

2020. jún. 10. 20:35

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!