Miért vonzó a legtöbb nőnek a posztmodernizmus?
#8:
Ha nem is érdekli annyira őket, akkor is inkább ők értenek vele egyet, ami egyfajta vonzódás a dologhoz.
@10
A posztmodernizmusnak három fő alapja van:
1) A hagyományos, átfogó narratívákkal szembeni szkepticizmus. Pl. kereszténység, kommunizmus, nacionalizmus, stb. Ezek olyan eszmék, amik az egész világot, a történelmet, politikát egyetlen narratívába próbálják foglalni. A posztmodernizmus ezeket mind megkérdőjelezi. A legnagyobb narratíva amit megkérdőjelez, az persze a modernizmus.
2) A posztmodern kondíció jellemzése. A posztmodern kondíció, amiben mind élünk. Olyan rendszereknek az összessége, amik túlnőttek az őket felépítő embereken, és a saját életüket élik. Az ember elveszik az elvileg őt szolgáló rendszerek hálójában. Minden elveszíti az eredeti értékét és kontextusát, ahogy integrálódik ezekbe a globális rendszerekbe.
3) A poszt-strukturalizmus, ami a posztmodernizmus egyik alapja, arra a felismerésre épül, hogy a világban minden csak a kontextusa miatt az, ami. És hogy ez a instabillá teszi a megszokott fogalmainkat, értékeinket, stb. Ez az ágazat úgy foglalható össze, hogy a fogalmak megkérdőjelezése a kontextusuk alapján.
Szerintem ezekben jól összefoglalható a legtöbb posztmodern gondolat. De persze ez csak az én véleményem. Mivel a legtöbb posztmodern filozófus nem nevezte magát posztmodernnek, és nem alkottak egy összefogott csoportot, ezért a posztmodernizmus inkább sok kis filozófia, mint egy nagy. Aztán az ember tanulmányozza, ami szerinte érdekes, és megpróbálja összefoglalni röviden és tömören a lényeget.
"ők értenek vele egyet, ami egyfajta vonzódás a dologhoz."
Nem akarok gonosz lenni, de talán erről jól lehet kamuzni, vagy különösebb hozzáértés nélkül bólogatni, intellektuálisnak mutatkozni. Ugyanezt már nehezebb megtenni mondjuk az impresszionizmus, klasszicizmus vagy a barokk kapcsán.
De mielőtt ezt összekapcsolnánk a nőkkel, muszáj tisztázni, hogy miből szűrted le a kérdésben lévő állítást.
Én nő vagyok de nem vonzódom az ilyesmihez kb azt jelenti:
rávilágítani az igazságként elfogadott társadalmi konstrukciók konstruált voltára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!