Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mi az az oppozíció manifesztuma?

Felhasználónév123321 kérdése:

Mi az az oppozíció manifesztuma?

Figyelt kérdés
Az Annie hallban mondta a nő. Utána kerestem, és az egyetlen dolog amit találtam hogy összefüggésbe hozták a kognitív disszonancia redukcióval. Az utóbbit értem, csak az előbbi nem világos. Valaki tud pontos meghatározást? Ha nem akkor a laikus magyarázat is megfelel.
2020. ápr. 7. 00:26
 1/4 anonim ***** válasza:
Az oppozíció szembenállás. A manifesztum kiáltvány. Eszerint a keresett fogalom egy adott eszmével való szembenállás kinyilatkoztatása.
2020. ápr. 7. 10:07
 2/4 dellfil ***** válasza:

Laikus választ tudok adni.

Az oppozizíció szembenállást jelent, (szerintem!) a manifesztum az meg kiáltványt jelent (az értelmező szótár szerint).

Tehát az "oppozíció manifesztuma" tükörfordításban azt jelenti, hogy a "szembenállás kiáltványa". A szövegkörnyezettől függően olyasmit jelent, hogy kinyilvánítja valaki az ellenérzését. Azért, hogy megkönnyebbüljön, azaz redukálja kognitív disszonanciáját. :D

dellfil

2020. ápr. 7. 10:13
 3/4 anonim ***** válasza:
91%

A kontextus: A barátnője elrángatja Alvy-t (Woody Allen) egy entellektüel koktélpartiba, professzorok, kiadóigazgatók, NYT esztéták közé. Alvynek semmi kedve okostojásokkal jópofizni, a Knicks-meccset akarja nézni. Fel is szökik egy emeleti hálószobába TV-zni. A csaj megtalálja, beszól neki, hogy mégis mit lehet nézni labdát kergető idiótákon. Alvy visszavág, na ez az amit az értelmiségi észkombájnok sose fognak megérteni, a test jelentőségét, a fizikai erőfejtés szépségét. Be is dobja, hogy ha már itt vannak egy üres hálószobában, dugjanak egyet. Erre:

- Alvy, ne! Nálad a szex most az oppozíció manifesztuma.

- Mondd, miért használsz te idegen szavakat, amikor egyszerûen csak arról van szó, hogy rámjött a kangörcs?

Eredeti:

- Alvy, don't! You're using sex to express hostility.

- Why-why do you always r-reduce my animal urges to psychoanalytic categories?

Ha hűen fordítják, és nem akarnak beleerőltetni egy amúgy elég gyenge poént, akkor ez ennyi:

- Alvy, ne! A szexszel csak az ellenségeskedésedet akarod levezetni.

- Miért kell az állati ösztöneimet folyton pszichoanalitikai kategóriákba sorolnod?

Az "oppozíció manifesztuma" a "szembenállás kifejeződése", de direkt okoskodóan megfogalmazva, hogy kontrasztot vonjon a NY-i értelmiség köreiben lubickoló csaj és a kosármeccset néző Woody Allen között.

2020. ápr. 7. 11:15
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, nagyjából sikerült is megértenem, kivéve egy dolgot. Hogy hogy jön ehhez a kognitív disszonancia redukció? Nem értem az összefüggést.
2020. ápr. 9. 03:32

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!