Kb.150 éve ugye nem úgy beszéltek, mint most? Gondolok itt a Bátrak földjére (RTL Klub).
Egy másik példa: Kossuth Lajos, 1890. (Első ismert magyar nyelvű hangfelvétel.)
https://www.youtube.com/watch?v=x_SBwVB83WU
Mondjuk ez egy míves, megírt beszéd volt, az utca embere nem feltétlenül beszélt így.
#4 meghallgattam, a kiejtése fel sem tűnne az utcán, semmi különbséget nem hallottam, érdekes volt. A történet egyébként tudtommal 1865-ben játszódik, valószínűleg 25 év alatt nem sok változás történt, nem is tudom, honnan vettem, pedig láttam már egy pár Jókai-feldolgozást.
Köszönöm az eddigi válaszokat.
"Nem úgy beszéltek. De azért meglehetősen hasonlóan. Mondjuk elolvasol egy Jókai könyvet. 180-130 évvel ezelőtt írta őket. Ma! magyarul kevéssé tudó (csak szlenget ismerő) ifjak számára problémás az értése. Főleg, mert egy csomó (ma is létező, csak ritkán használt) szó jelentését nem tudják. Ami valódi probléma, hogy sok benne (az akkor divatos) latin kifejezés."
Az megvan, hogy 1867-ben a lakosság 90 %-a paraszt, 2/3-a pedig analfabéta volt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!