Észreveszitek a Simpson családban a Arisztotelészi ( Homer Simpson ) ill. a Nietzsche-i ( Bart Simpson ) filozófiai tartalmat? Mármint a humorok és a társadalomkritika mögött.
Én felismerem őket. Főként az Arisztotelészit.
Főleg Homér elmélkedései, amik bugyutának hangzanak, de szó szerinti idézetek Arisztotelésztől.
Ha a Men's Health magazin írja ezt a filozófiáról, akkor csak igaz lehet :D
De most komolyan, elolvastad amit kérdeztél? "Egy könyv is megjelent róla" igen, és a hozzád hasonlók biztosan meg is vették, hogy okosnak és viccesnek tünjenek az ismeröseik elött.
A humorok és társadalomkritika mögött nincs semmi abban a sorozatban. Annyi és nem több, viszont annak szerintem kiváló.
Azt kell, hogy mondjam én egy elég nagy Simpson fan vagyok de, hogy Homer Simpson mint karakternek bármi köze is legyen Arisztotelészhez egyszerűen nevetséges akárcsak Bart és Nietzsche közti bármiféle kapcsolat.
Ennyi erővel azt hiszem mondhatjuk azt is, hogy Eric Cartmenben egy Platón és Peter Griffinben pedig egy Confucius veszett el. :)
Attól, mert vannak rá utaló momentumok, megnyilvánulások, még nem kéne egyértelműen Arisztotelészi és Nietzschei gondolatoknak titulálni.
Persze lehet, hogy az alkotóknak voltak ilyen szándékaik, de ezt nem lehet tudni. Sokkal nyíltabban elő kéne jönni ezen filozófiai tartalmaknak, hogy beszélhessünk róluk.
Nos, valóban léteik egy könyvsorozat, amely a populáris kultúra majd minden eleme és a filozófia közötti párhuzamokról próbál írni népszerűen. Van a Mátrixról (az ugye valóban tele van utalásokkal, párhuzamokkal), van a Metalicskáról(az már inkább belemagyarázós), Dr. House-ról.
Kicsit olyan ez mint, hogy a Micimackó szereplői személyiségzavarosak, meg hogy Sherlock Holmes és Dr. Watson melegek. Ha akarom belelátom, ha akarom nem.
Tény, hogy a Simpson sorozat rengeteg utalást tartalmaz irodalomra, filozófiára, tudományra, tömegkultúrára. De alapjában csak egy vicces társadalomkritika akarna lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!