Platón ideatan?

Figyelt kérdés
Csomó dolgot olvastam Platón ideatanáról, de nem tudom egyszerűen megfoghatóvá tenni. Esetleg egyszerűbben el tudnátok magyarázni, megfoghatóvá tenni? Előre is nagyon szépen köszönöm!
2019. dec. 11. 18:51
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ez elég nehéz, rá kell érezned, mert mi már másképpen nézzük a világot, valahogy olyan ez, mint a keleti filozófiák, amik szintén más szemszögből közelítik meg a dolgokat.

Az ókori bölcseletnél figyelembe kell venni, hogy milyen volt a világképük, a tűz, víz levegő, stb... mert ők nem ismerték a fizikát, meg a kémiát, bár ezzel nem lehúzni akarom a gondolkodásmódjukat, mert például ma sem használunk több gépelemet, ők már ismerték mindazt, amit mi is, csak ugye a metallurgia állt alacsony fokon, így nem tudtak például apró fogaskerekeket készíteni.

A matematika is elvontabb náluk az arab számok ismerete nélkül, így a mi filozófiánk jóval világosabb alapokon áll, más a megközelítési módszereket használva.

Talán igazán csak akkor tudod megérteni, ha járatos leszel a párhuzamos, alternatív lehetőségekben, ha keleti filozófiát, vagy a későbbi, modern gondolkodást is tanulmányozod.

Talán az is elég, hogy mennyivel gyakorlatiasabbak voltak az ókori Róma nagy gondolkodói, hiszen ők nemcsak korban állnak közelebb a görögökhöz, hanem a háttérrel is.

Az igazság az, hogy Platón és Arisztotelész között is komoly különbség van nézőpontban, így a kettőt együtt olvasva közelebb lehet jutni a megértésükhöz.

2019. dec. 12. 07:30
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

Platón Ideatana a világot ket részre osztotta. Az anyagi világra (melyben az ember számára élt élet van) s az ideák világa ahol minden tökéletes. Elmélete szerint ez a kettő folyamatos körforgásban van, azaz időnkent változik. A részesedés elmélet azt mondja ki hogy minden ember felváltva él a két vilag váltakozásaiban melynek realizálása gyakorkatilag az élet pozitív ( =ideák világa) és negativ (= anyagi világ) eseményei.

A nagyobb haszon érdekében Platon a tarsadalmi rendeket 3 nagy csoportra osztotta: vezetők, harcosok, dolgozók, s ez alapjan a világ normális körforgásáért azt az elvet hirdette hogy mindenkinek azt az erényt kell erositenie amelyik csoportba tartozik.

Remélem tudtam segiteni. 17 f

2019. dec. 20. 19:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!