Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Fizet vagy Füzet?

Fizet vagy Füzet?

Figyelt kérdés
sok embertől hallom hogy azt mondja hogy ennyit megy annyit FÜZETTEM ..... helyesen nem fizettem ?
2019. júl. 21. 20:05
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Hol laksz? Mert én sosem hallottam ezt így. Az ige a fizet, a főnév a füzet.
2019. júl. 21. 20:48
 2/12 BringaManó ***** válasza:
100%
Nincs "helyesmondási szabályzat". Ha valahol így mondják az ottaniak (vagy egy részük), akkor ott így van ez a szó (vagy így _is_).
2019. júl. 21. 23:38
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Hát ők úgy mondják. Amikor Baranya megyéből elkerültem Miskolcra az egyetemre napi 30 stroke söpört át rajtam a "kellesz" és a "jösztök" hallatán. Sosem vetettem senki szemére de a mai napig bántja a fülem. Egyszerűen ők úgy hallották mindig, és azt szokták meg.
2019. júl. 22. 19:11
 4/12 anonim válasza:

A Czibók Laci mondja úgy, hogy "füzet" a fizet igét.

Ennyit meg ennyit füzettem xy helyen, így szokta mondani.

2019. júl. 26. 21:47
 5/12 A kérdező kommentje:
3as kellesz -el mi a bajod? nem értem
2019. aug. 18. 23:30
 6/12 anonim ***** válasza:
Az a bajom, hogy nincs olyan, hogy kellesz. Arra használják, hogy "kell majd". Az náluk "kellesz". Ez a szó csak akkor értelmes ha "Te kellesz nekem" máshogy nem. Csak ez a bajom vele. :D
2019. aug. 19. 08:58
 7/12 BringaManó ***** válasza:

#5: ha jól sejtem félreérted:

nem a "te kellesz nekem" típusú "kellesz"-ről van szó, hanem a 'kell majd' jelentésű "kell lesz"-ről.

ld. pl.

[link]

[link]

vagy akár:

https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__nyelvek_..

-----

#6 "máshogy nem":

na de hát látod/hallod, hogy máshogy is használják, nem? akkor hogy lehet azt mondani, hogy "nincs olyan"? ezt nem is értem. tiltja valami?...

2019. aug. 19. 09:18
 8/12 anonim ***** válasza:

Nem tiltja semmi dehogyis. Csak amikor győzködni kezdtek, hogy márpedig ők mondják jól a többi megyében pedig rosszul az fura volt. :)

Természetesen használják úgy. De akkor a "kellesz nekem" az most kellesz nekem vagy kell majd nekem? :D

2019. aug. 19. 09:28
 9/12 BringaManó ***** válasza:

"amikor győzködni kezdtek, hogy márpedig ők mondják jól a többi megyében pedig rosszul az fura volt. :)"

és erre te ide ugyanolyan f...ságot (ejtsd: furaságot) írsz?... remek.

"a "kellesz nekem" az most kellesz nekem vagy kell majd nekem?"

mint sejtheted, ennyiből nem derül ki, csak a szövegkörnyezetből.

pont ugyanúgy, ahogy az – általad is használt – "kezdtek" szóról sem derül ki önmagában, hogy "ti kezdtek" vagy "ők kezdtek".

2019. aug. 19. 09:42
 10/12 A kérdező kommentje:
Oké na ez nekem új , nem tudtam hogy így is használják ez számomra értelmetlen : "Megkellesz" javítani :O
2019. aug. 19. 20:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!