Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Pisilok vagy pisilek?

Pisilok vagy pisilek?

Figyelt kérdés
azt modnják hogy a pisilok az tájszólás.Igaz?
2010. júl. 10. 23:53
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%

egyébként a magas hangrend nem minden esetben számít.

sírok

zsírral

2010. júl. 12. 17:09
 12/17 anonim ***** válasza:
82%

Annyit tennék hozzá, hogy ebben az esetben nem igazán illeszkedésről van szó, ugyanis az illeszkedés a többalakú toldalékokra vonatkozik, a pisilek szóban viszont csak a -k a toldalék (E/1. igei személyrag), az -e pedig vagy kötőhangzó vagy véghangzó, vagy ki minek nevezi.

Ha jól emlékszem, a nyelvtörténetben az i hangnak volt egy veláris (mély) hangrendű változata, és azok a szavaink mély hangrendűként (is) toldalékolhatók. A pisi szóról nem tudom, hogy milyen i-t tartalmaz, de az is lehet, hogy vannak olyan nyelvi területek Magyarországon, ahol az o hangzós változatot csak hiperurbanizmusként, azaz nyelvi túlkompenzációként használják, más, i-t tartalmazó szavak mintájára.

Az biztos, hogy a köznyelvi alakja az e-s változat.

2010. júl. 14. 13:24
 13/17 anonim ***** válasza:
Hát ezen kel vitatkozni-e?
2010. júl. 18. 19:15
 14/17 gumimaciné válasza:
100%

Budapesttől 40 km-re már pisilok, lábom, és motrot a nyerő változat. Hogy ez tájszólás-e vagy sem, azt nem tudom. De először pocsékul hangzott.

Ja és a kertben pedig gazalok!

2010. júl. 20. 15:24
 15/17 anonim válasza:
ti pisiltok, én meg megőrülök. egyszerűen hülyét kapok az ilyen szavaktól, rohadtul nem magyaros. Rajtam kívül senkinek nem bántja a fülét? vagy csak én vagyok ilyen maradi, és én még mindig pisilek és nem pisilok?
2010. aug. 15. 19:59
 16/17 Protonpumpa ***** válasza:

A "pisilok" alakot még nem hallottam, de ezek szerint többfelé használatos. Gondolom, a "pisilek" a sztenderd.

Simán jöhet "i" után mély hangrendű toldalék. Pl. azt gyakran hallottam másoktól, hogy "megcsípott" egy darázs.

(És ha már: hidAk, nyilAk, nem hidek, nyilek.)

2014. aug. 13. 22:00
 17/17 noncsita válasza:
én pesti vagyok, de középiskolában volt egy vidéki osztálytársunk, aki így mondta: pisilnom kell, pisilok. a többi pestivel mindig kijavítottuk, mára asszem leszokott róla :D
2018. aug. 27. 12:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!