Hogy a helyes: üzemanyagszintjelző, üzemanyag szintjelző vagy üzemanyagszint jelző, esetleg valami más?
A szót első körben nem a hat szótagos szabály miatt kell kötőjelezni, hanem azért, mert elmarad a viszonyt jelölő toldalék, amely okán a szó különírása is "megszűnik létezni". Aztán ezt követi a már fenn említett hatos szabály.
Az, hogy hova kerül a kötőjel pedig a viszonyt jelölő toldalék határozza meg: Üzemanyagszintnek a jelzőjéről van szó, így üzemanyagszint-jelző.
Üzemanyagszintnek a jelzője, de mi van akkor ha az üzemanyagnak a szintjelzője? Akkor üzemanyag-szintjelző?
Szerintem mindkettő lehet. Vagy nem?
Sziasztok!
Éppenséggel lehetne kétféle írásmódja is, hiszen nem egy olyan szavunk van, amelynek írásmódját annak aktuális jelentése befolyásolja. Itt azonban nem érzem úgy, hogy a szónak két jelentése lenne / lehetne... Tehát az előttem szólókkal értek egyet: üzemanyagszint-jelző, mivel ez a jelző az üzemagyag szintjének jelzésére szolgál. Más írásmód véleményem szerint nincs.
Szerintem: viszonyt kell keresni a szavak között!
Az én véleményem szerint:
-üzemanyagszint-jelző (minek a jelzője? birtokos jelzős szóösszetétel)
Hasonló:
-műanyaghulladék-gyűjtő (minek a gyűjtője? a műanyag hulladéknak)
-műanyag hulladékgyűjtő (milyen anyagból lévő? műanyag anyagból lévő hulladékgyűjtő)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!