Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Minket vagy bennünket?

Minket vagy bennünket?

Figyelt kérdés

Épp ment az egyik csatornán egy Jimmy emlékműsor ismétlése, ahol is Koós János műsorvezető zárószava ez volt:

Jimmy itt hagyott minket.

Véleményem szerint a "bennünket" szó jobb választás lett volna, de nem is ez a lényeg.

Ha a "minket" szó a "mi" személyes névmásból eredeztethető és a többi személyes névmással is el tudnák játszani ugyanígy "én - engem , te-téged ...stb", ellenben a "bennünket" szó csak a "minket" helyett mondhatjuk. Elvégre olyan nincs, hogy Jimmy itt hagyott bennemet, bennedet...stb.

De miért is van ez így ?

2019. márc. 15. 22:11
 1/6 A kérdező kommentje:
Vagy lehet, hogy a régi Magyar nyelvben voltak még ilyen szavak, csak szépen elkopott a használatuk ?
2019. márc. 15. 22:14
 2/6 salamong válasza:
100%

A többes szám első személyű személyes névmásnak kétféle tárgyragos alakja létezik: “bennünket” és “minket”. Mindkét alak egyaránt helyes, de hangsúlyos helyzetben inkább a “minket”, hangsúlytalan helyzetben pedig a “bennünket” használatos. Pl.: Minket kértek meg, és nem őket. A kapunál vártak bennünket.

(L. Magyar értelmező kéziszótár, Akadémiai, 2003, 115, 935.)

További részletek [link]

2019. márc. 15. 23:22
 3/6 A kérdező kommentje:
A kérdés nem kifejezetten erre vonatkozott, hanem arra, hogy miért nincs a többi személyes névmásnak több tárgyragos alakja, ha a többes szám első személynek van ?
2019. márc. 16. 00:36
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

"benneteket, bennünket – ‘titeket, minket’.

A benn birtokos személyjeles származékai. A legrégibb alakok bennetek, bennünk; ez ún. partitivus, azaz részleges tárgy volt: ‘belőlünk néhányat, belőletek néhányat’ (a benn régebben így is értődött: ‘belőle’). Amikor e két szó már szabályos tárgy lett, felvette a tárgyragot: ~. A harmadik személyű bennüket alak ritka volt, és idővel teljesen kiveszett"

[link]

2019. márc. 16. 00:44
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
Számomra a "bennünket/benneteket" alak régiesebbnek, irodalmiabbnak tűnik. A "minket/titeket" sokkal egyszerűbb, hétköznapibb, a mindennapi beszédben szerintem gyakrabban használt.
2019. márc. 16. 00:56
 6/6 anonim ***** válasza:
Előző válaszoló vagyok. Ami a konkrét kérdésedet illeti, az is az előbb írtakra utal, hogy a többi személy esetében, ha volt is egykor ilyen egyáltalán, már rég kiveszett a "bennem(et)/benned(et)/bennüket" alak. Szóval ezek mind archaikus változatok lehettek, amiket ma már nem használunk egyáltalán.
2019. márc. 16. 01:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!