Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Nyakbaakaszthato szót hogyan...

Nyakbaakaszthato szót hogyan kell helyesen írni?

Figyelt kérdés

#helyesírás #magyar #nyelvtan #Nyakbaakaszthato
2019. márc. 2. 21:55
1 2
 11/15 BringaManó ***** válasza:
81%

bocsánat, de a hetes válaszban totál katyvasz van, semmi sem stimmel, jobban jársz, ha most elfelejted. :-(((

nem akarnám nagyon részletezni, csak annyit, hogy

– nem hét, hanem hat;

– van más feltétele is (pl. többszörös összetétel);

– nem "gondolatjel", hanem nagykötőjel;

– a kötőjel v. nagykötőjel közül nem lehet szabadon választani;

– a birtokos jelző említését nem is értem (sem a kérdéshez nincs köze, sem a szótagszámlálási szabályhoz);

– és végül az egész szótagszámlálási problémakörnek semmi köze az adott kérdéshez, hiszen a profi tanácsadótól már megtudtuk, hogy a nyakba akasztható különírandó...

2019. márc. 3. 11:55
 12/15 BringaManó ***** válasza:
50%
* bocsánat, nem a hetes válaszban, hanem a kilencesben van a katyvasz
2019. márc. 3. 11:56
 13/15 anonim ***** válasza:
0%
9-es voltam.A gondolat és a kötőjelként használt (-) jelként csak az a különbség,hogy a régebbi generáció kötőjelként,míg az újabb generáció gondolatjelként ismeri a zárójelbe tett jelet.
2019. márc. 5. 02:44
 14/15 anonim ***** válasza:
0%
Kedves 11,12! Nem nálam van "katymasz",hanem nálatok!! A "katymasz" szó nálatok mit hellyettesítene? Nagyon el vagytok maradva a Magyar Helyesírási Szabályoktól!!
2019. márc. 5. 02:52
 15/15 BringaManó ***** válasza:
51%

#13: ismét tévedések...

#14: itt pedig elvesztettem a reményt, hogy követni tudjalak (de a szándékot már jóval hamarabb...)

----

közben észrevettem, hogy a kérdező feltett olyan kérdést is, hogy mi a különbség itt a gondolatjel és a kötőjel közt.

"itt" semmi, hiszen egyiknek sincs szerepe az eredeti kérdésben és a hozzá tartozó (helyes) válaszban. :-)

amúgy a szótagszámlálással kapcsolatos (tehát a többszörös összetételekre vonatkozó) kötőjelezés esetén csak kötőjelről beszélünk, a gondolatjelnek nincs hozzá köze.

vannak olyan esetek, amikor nem kötőjel kapcsol össze két szót, hanem nagykötőjel: ez hosszabb, mint a kötőjel, és nincs előtte/utána szóköz, ld.:

[link]

a gondolatjel pedig végképp nem tartozik ide: ahogy az iménti linken olvasható, hosszra ugyanakkora szokott lenni, mint a nagykötőjel, viszont más a funkciója: nem szavakat köt össze (így nem tapad az előtte/utána lévő szóhoz), hanem mást csinál, ld. itt:

[link]

2019. márc. 5. 09:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!