Első ajtós felszállási rend / elsőajtós felszállási rend?
megj.: szerintem itt az első nem sorszámnév, legalábbis én nem akként értelmezem, hanem az hátsó ellentéteként. (ld. még kocsiban is első/hátsó ajtó stb.)
persze tudom, hogy egyrészt sorszámnévként is logikus (mert nyilván onnan észszerű számolni), másrészt meg tökmindegy, helyesírásilag is, úgyhogy nincs a dolognak jelentősége, de azért mégsem bírtam magamban tartani (hozzátenném, hogy nem is akartam :-).
Csak érdekességként, gugli találatok:
"első ajtós": ~ 5 800
"elsőajtós": ~ 10 200
Tudom, hogy nem ettől lesz valami helyes, de a tendencia és a napi használat érdekes.
No, csak hogy a kákán történő csomókeresés foganatosítása tényállásának fenntartása is megtörténjék, hozzászólok BringaManó megjegyzéséhez.
Ha szóló buszról beszéljünk, akkor mondhatjuk, hogy első, középső és hátsó ajtó. No de ha csuklós, akkor már négy ajtaja van, tehát első, második, harmadik, negyedik ajtóról kell beszélnünk.
Helyesírásilag persze teljesen mindegy, de nem tarthattam magamban. :->
hát nekem eszembe nem jutna negyediket mondani, hátsó helyett, de mondjuk én keveset is járok busszal. :-)
szóval igen, visszatérve: ne essünk az egybeejtésen alapuló téves egybeírás bűnébe! nem minden egybeírandó, amit egybemondunk! :-) a szőke hajú sem, a kék szemű sem, a nagy orrú sem, a vajas kenyér sem, a rizses hús sem, a kakaós csiga sem, a kora tavasz sem, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!