Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » A Kormányhivatalt hogy rövidítem?

A Kormányhivatalt hogy rövidítem?

Figyelt kérdés
Korm.Hiv vagy Kormhiv.

2018. nov. 15. 09:18
 1/9 anonim válasza:
38%

HBMKH (Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal)

Hasonló módon az összes többit.

Persze jelenleg nem tudok elképzelni olyan platformot, ahol valójában fontos volna a rövidítése.

2018. nov. 15. 09:27
 2/9 A kérdező kommentje:
akkor ennyi elég hogy KH?
2018. nov. 15. 09:34
 3/9 2*Sü ***** válasza:
82%

A kérdés, hogy kell-e, érdemes-e rövidíteni. Ha a szövegkörnyezetből kitűnik, hogy kormányhivatalokról van szó, akkor lehet KH-nak rövidíteni. De egy hosszabb szöveg esetén az első előfordulásnál kiírnám a teljes megnevezést, és ott tisztáznám a rövidítést. Pl.:

„A magyar kormányzati szervezetrendszerben kormányhivatal – továbbiakban: KH – néven két eltérő szervtípus értendő, amelyeket más-más törvény szabályoz. Hagyományosan KH alatt a …”

A KH rövidítéssel önmagában az a gond, hogy az jelentheti a következőket is:

- Közigazgatási Hivatal

- Külügyi Hivatal

- Kifizető Hatóság

- Községháza

- Képviselőház

Jelenti továbbá még:

- Keleti Hosszúság

- Közép Hullám

- Katolikus Híradó

- Katasztrális Hold

- Kulcsos Ház

- KlánHáború

- KésHegynyi (receptkönyvben)

Ha rövidítés egy olyan szövegben van, amiből egyértelműen adódik, hogy a KH a kormányhivatal rövidítése, akkor lehet így rövidíteni. Ha nem, akkor más rövidítést kell kitalálni – ez kicsit esetlen ennél a szónál –, vagy nem kell rövidítést használni.

2018. nov. 15. 10:07
 4/9 anonim ***** válasza:
60%
Így születik Köbüki újmagyar nyelve. :)
2018. nov. 15. 11:51
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Korm.hiv.
2018. nov. 15. 13:11
 6/9 BringaManó ***** válasza:
0%

sőt, kontakthiba! ("KH-s a műszer" – bár ez inkább mozaikszó, hiszen úgy ejtjük: [káhás a műszer])

az eredeti kérdésre pedig:

ha jól értem, arra vagy kíváncsi, hogy szabályosan hogyan kell írni a "kormányhivatal" szó rövidítését valami "kormhiv"-szerű formában.

• ha rövidítés (vagyis ha kiolvassuk az egészet), akkor elvileg kormhiv., de az se gáz, ha korm. hiv. (a szolg. vez., oszt. vez. mintájára) – és kiolvasva: kormányhivatal.

• ha mozaikszó (vagyis ha csak leírt, rövidebb alakját olvassuk fel), akkor kormhiv, és így is mondjuk.

de arról fogalmam sincs, hogy szoktak-e ilyet mondani... ha nem, akkor marad a rövidítés (vagyis ponttal a végén).

2018. nov. 15. 13:16
 7/9 2*Sü ***** válasza:
0%

> hiszen úgy ejtjük: [káhás a műszer]

Most beugrott a „kehes”, mint kiejtési mód. Sokkal szimpatikusabb lenne, mert rögtön két értelmezése is lenne. :-)

2018. nov. 15. 13:41
 8/9 TappancsMancs ***** válasza:

Én azt hinném a KH-ról, hogy egy köhintést jelent.

Viccet félretéve, szerintem alapvetően nem fontos ezt rövidíteni és nagyon keveset is rövidülne. A KH meg nincs használatban rá.

Kormányhivatal

Kormhiv.

2018. nov. 15. 20:33
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat
2018. nov. 16. 13:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!