A Kormányhivatalt hogy rövidítem?
HBMKH (Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal)
Hasonló módon az összes többit.
Persze jelenleg nem tudok elképzelni olyan platformot, ahol valójában fontos volna a rövidítése.
A kérdés, hogy kell-e, érdemes-e rövidíteni. Ha a szövegkörnyezetből kitűnik, hogy kormányhivatalokról van szó, akkor lehet KH-nak rövidíteni. De egy hosszabb szöveg esetén az első előfordulásnál kiírnám a teljes megnevezést, és ott tisztáznám a rövidítést. Pl.:
„A magyar kormányzati szervezetrendszerben kormányhivatal – továbbiakban: KH – néven két eltérő szervtípus értendő, amelyeket más-más törvény szabályoz. Hagyományosan KH alatt a …”
A KH rövidítéssel önmagában az a gond, hogy az jelentheti a következőket is:
- Közigazgatási Hivatal
- Külügyi Hivatal
- Kifizető Hatóság
- Községháza
- Képviselőház
Jelenti továbbá még:
- Keleti Hosszúság
- Közép Hullám
- Katolikus Híradó
- Katasztrális Hold
- Kulcsos Ház
- KlánHáború
- KésHegynyi (receptkönyvben)
Ha rövidítés egy olyan szövegben van, amiből egyértelműen adódik, hogy a KH a kormányhivatal rövidítése, akkor lehet így rövidíteni. Ha nem, akkor más rövidítést kell kitalálni – ez kicsit esetlen ennél a szónál –, vagy nem kell rövidítést használni.
sőt, kontakthiba! ("KH-s a műszer" – bár ez inkább mozaikszó, hiszen úgy ejtjük: [káhás a műszer])
az eredeti kérdésre pedig:
ha jól értem, arra vagy kíváncsi, hogy szabályosan hogyan kell írni a "kormányhivatal" szó rövidítését valami "kormhiv"-szerű formában.
• ha rövidítés (vagyis ha kiolvassuk az egészet), akkor elvileg kormhiv., de az se gáz, ha korm. hiv. (a szolg. vez., oszt. vez. mintájára) – és kiolvasva: kormányhivatal.
• ha mozaikszó (vagyis ha csak leírt, rövidebb alakját olvassuk fel), akkor kormhiv, és így is mondjuk.
de arról fogalmam sincs, hogy szoktak-e ilyet mondani... ha nem, akkor marad a rövidítés (vagyis ponttal a végén).
> hiszen úgy ejtjük: [káhás a műszer]
Most beugrott a „kehes”, mint kiejtési mód. Sokkal szimpatikusabb lenne, mert rögtön két értelmezése is lenne. :-)
Én azt hinném a KH-ról, hogy egy köhintést jelent.
Viccet félretéve, szerintem alapvetően nem fontos ezt rövidíteni és nagyon keveset is rövidülne. A KH meg nincs használatban rá.
Kormányhivatal
Kormhiv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!