Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Melyik a helyes? Révén vagy...

Melyik a helyes? Révén vagy lévén?

Figyelt kérdés

Melyik a helyes forma?

Valaminek a révén, vagy valaminek a lévén.

Révén, hogy... Lévén, hogy...

2010. jún. 21. 13:14
 1/4 anonim ***** válasza:
95%
Mást jelent a két szó!
2010. jún. 21. 13:21
 2/4 anonim ***** válasza:
98%

a révén azt jelenti, valaki/valami miatt/által.

"A barátaink révén értesültünk erről nagy szerű lehetetőségről." (Ők mondták)

a lévén azt lenti (kb.) mert.

"Nem igazán foglalkoztatnak a fűnyírók, lévén panelban élek és telkem sincs."

2010. jún. 21. 13:32
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

A lévén szó a lenni igéből jön, olyasféle képzéssel, mint a halad szóból a haladván, amit határozói igenévnek hívnak egyébként, és értelmileg többféle mondatrészt is kiválthat.

Ennek használata így néz ki, NAGY BETŰVEL mindig kiemelem az igét, amiből az igenevet képeztük:

Az úton haladván észre vettem egy őzet. (Vagyis: miközben az úton HALADTAM,...)

Vagy másik példa:

Tudván, hogy ennyibe kerül, inkább nem veszem meg. (Vagyis: mivel TUDOM azt, hogy ennyibe kerül...)

Ehhez hasonló a lévén:

Lévén, hogy ennyibe kerül, inkább nem veszem meg. (Vagyis mivel az VAN, hogy ennyibe kerül...)

Lévén, hogy ennyi ember gyűlt össze, ki kell mennünk a ház elé. (Vagyis: mivel az VAN, hogy ennyi ember gyűlt össze...)

A "mivel az van"-t le lehet egyszerűsíteni simán "mivel"-re, vagy értelemszerűen pótolni mert-tel vagy hasonlóval: Mivel ennyi ember gyűlt össze...

A lévén szónak a mivel értelemben történő alapvető használata a "lévén, hogy" forma. Ebből szokás elhagyni a hogy-ot, de a vesszőt akkor sem szabad:

Lévén, ennyi ember gyűlt össze...

Azonban ha a mondat eleve létigés, akkor kétféle szerkezet lehetséges:

Mivel olyan bátor vagy, megküzdöttél az oroszlánnal.

Lévén-nel átírva:

Lévén, hogy olyan bátor vagy, megküzdöttél az oroszlánnal.

Vagy:

Lévén, olyan bátor vagy, megküzdöttél az oroszlánnal.

És a másik lehetőség:

Olyan bátor lévén, megküzdöttél az oroszlánnal.

Vagyis a létigét ("vagy") kicseréltük a lévén-re.

A révén ezzel szemben pont ugyanazt jelenti, mint az útján, még a keletkezésének a módja is ugyanaz:

A rév nem más, mint a kikötő, vagyis egy beszállítási mód, amiből átvitt értelemben képződött a "révén", azaz az "ilyen módon" vagy "valami során" értelem, ahogy az út szóból is képződött az "útján".

Vagyis a "számos kaland révén" jutottam hozzá vagy a "számos kaland útján" jutottam hozzá pontosan ugyanazt jelenti.

2010. jún. 21. 14:17
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat, különösen az utolsó alapos magyarázatot!
2010. jún. 21. 16:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!