Melyik a helyes? Révén vagy lévén?
Melyik a helyes forma?
Valaminek a révén, vagy valaminek a lévén.
Révén, hogy... Lévén, hogy...
a révén azt jelenti, valaki/valami miatt/által.
"A barátaink révén értesültünk erről nagy szerű lehetetőségről." (Ők mondták)
a lévén azt lenti (kb.) mert.
"Nem igazán foglalkoztatnak a fűnyírók, lévén panelban élek és telkem sincs."
A lévén szó a lenni igéből jön, olyasféle képzéssel, mint a halad szóból a haladván, amit határozói igenévnek hívnak egyébként, és értelmileg többféle mondatrészt is kiválthat.
Ennek használata így néz ki, NAGY BETŰVEL mindig kiemelem az igét, amiből az igenevet képeztük:
Az úton haladván észre vettem egy őzet. (Vagyis: miközben az úton HALADTAM,...)
Vagy másik példa:
Tudván, hogy ennyibe kerül, inkább nem veszem meg. (Vagyis: mivel TUDOM azt, hogy ennyibe kerül...)
Ehhez hasonló a lévén:
Lévén, hogy ennyibe kerül, inkább nem veszem meg. (Vagyis mivel az VAN, hogy ennyibe kerül...)
Lévén, hogy ennyi ember gyűlt össze, ki kell mennünk a ház elé. (Vagyis: mivel az VAN, hogy ennyi ember gyűlt össze...)
A "mivel az van"-t le lehet egyszerűsíteni simán "mivel"-re, vagy értelemszerűen pótolni mert-tel vagy hasonlóval: Mivel ennyi ember gyűlt össze...
A lévén szónak a mivel értelemben történő alapvető használata a "lévén, hogy" forma. Ebből szokás elhagyni a hogy-ot, de a vesszőt akkor sem szabad:
Lévén, ennyi ember gyűlt össze...
Azonban ha a mondat eleve létigés, akkor kétféle szerkezet lehetséges:
Mivel olyan bátor vagy, megküzdöttél az oroszlánnal.
Lévén-nel átírva:
Lévén, hogy olyan bátor vagy, megküzdöttél az oroszlánnal.
Vagy:
Lévén, olyan bátor vagy, megküzdöttél az oroszlánnal.
És a másik lehetőség:
Olyan bátor lévén, megküzdöttél az oroszlánnal.
Vagyis a létigét ("vagy") kicseréltük a lévén-re.
A révén ezzel szemben pont ugyanazt jelenti, mint az útján, még a keletkezésének a módja is ugyanaz:
A rév nem más, mint a kikötő, vagyis egy beszállítási mód, amiből átvitt értelemben képződött a "révén", azaz az "ilyen módon" vagy "valami során" értelem, ahogy az út szóból is képződött az "útján".
Vagyis a "számos kaland révén" jutottam hozzá vagy a "számos kaland útján" jutottam hozzá pontosan ugyanazt jelenti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!