Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hová kell vessző ebben a...

Hová kell vessző ebben a tagmondatban?

Figyelt kérdés

..., ide azonban megkímélve magamat az újabb csalódástól fölösleges remények nélkül indultam.

Szerintem az azonban és a csalódástól után kellene vessző, de az elsőben nem vagyok biztos, mert va/ve végű határozói igenév után nem kell vessző. Elé kell?

2010. jún. 16. 11:52
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
kell vessző mindkét helyre, jól gondoltad. csak az indoklás béna, tartalomból indulj ki, ne görcsölj a "va/ve határozói igenév maszlagon. az eredeti mondat úgy szólna, "ide azonban felesleges remények nélkül indulltam." a megkimélve magamat az újabb csalódástól csak egy mellékes információ, és mint ilyen, vesszőzzük.
2010. jún. 16. 12:07
 2/3 anonim ***** válasza:
Nyugodtan használhatsz gondolatjelet is, művelt, igényes írásra jellemző, közbeékelt gondolatot tartalmazó mondatban. Ide azonban - megkímélve magamat az újabb csalódástól - fölösleges remények nélkül indultam. Ez optikailag is áttekinthetővé teszi a mondatot, az írásjel hozzásegít a helyes hangsúlyozáshoz, amellyel elkülönítjük magát a mondatot és a beszúrt plusz információt.
2010. jún. 17. 22:27
 3/3 A kérdező kommentje:
Hmm... Megfontolom,köszönöm.
2010. jún. 18. 10:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!