Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mikor kell az és elé vesszőt...

Mikor kell az és elé vesszőt tenni?

Figyelt kérdés
2010. jún. 15. 08:38
 1/6 anonim ***** válasza:
93%
Tagmondathatáron kell, felsorolásnál nem, ugyanis ott az és maga a vessző.
2010. jún. 15. 08:51
 2/6 anonim válasza:
84%

Összetett mondatnál kell az "és" elé vesszőt tenni. Pl.: Peti elment a boltba, és elfelejtett pénzt vinni.

Felsorolásnál nem kell vesszőt tenni. Pl: Anna, Zoli és Tibi jó barátok.

2010. jún. 15. 08:53
 3/6 anonim ***** válasza:
91%

Helyesírási szabályzatból szemezgetve:

(De amúgy előttem lévők leírták a lényeget leegyszerűsítve :) )

243.

a) A tagmondatok határán a vessző mindig kiteendő, akár van kötőszó, akár nincs.

b) A tagmondatokat bevezető és, s, meg, vagy kötőszó előtt is ki kell tenni a vesszőt.

Sokszor meglehetősen nehéz eldönteni, hogy az és, s, meg, vagy kötőszóval kapcsolt rész önálló tagmondat-e: Bevágta az ajtót, és dühösen elrohant. De: Hirtelen fölugrott és elrohant. Ilyenkor az írásjelhasználat ingadozhat.

247.

d) Ha azonos mondatrészek között és, s, meg, vagy kötőszó áll, eléjük nem teszünk vesszőt.

(A tésztára sok mákot és cukrot szórt. Ég és föld között lebegett.)

e) Ha az és, s, meg, vagy kötőszó beszédszünettel elválasztott, hátravetett mondatrészeket vezet be, e kötőszók elé vesszőt teszünk: A szüleire gondolt, és szegény nővérére.

2010. jún. 15. 08:58
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm :)
2010. jún. 15. 12:06
 5/6 anonim ***** válasza:
24%
Én úgy tanultam, hogy nem kell. Legalábbis általánosban így tudtam.
2010. júl. 5. 16:13
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
összetett mondatoknál
2010. júl. 13. 21:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!