Hogy helyes? Emlékszel a dolgokra, amelyekről régen beszélgettünk, hogy majd egyszer megcsinálunk? Vagy megcsináljuk?
megcsináljuk
...hogy majd egyszer megcsináljuk (őket)
Érdekes kérdés. Nézzünk két példát.
- Dolgokról beszéltünk, amiket majd megcsinálunk.
- Dolgokról beszéltünk, hogy majd megcsináljuk.
Szerintem a különbség a kötőszó ill. amihez kapcsolódik. Az első esetben a dolgokhoz, a másodikban inkább a beszédhez, annak a témájához. Mivel az eredeti mondatban a hogy kötőszó szerepel, a megcsináljuk lenne a jobb választás.
Inkább arról van szó, hogy határozott vagy határozatlan az, amiről beszélgettünk, illetve amit megcsinálunk.
Egyszerűbb mondat esetében érzi is mindenki, nincs vele gond, csakhogy itt az a helyzet, hogy a "beszélgettünk"-ös tagmondat miatt szétszáll az egész, ugyanis így együtt ez az egész már nem egy "szabályosan" szerkesztett mondat, hanem olyan "tömörítések" vannak benne, hogy abból már nem lehet jól kijönni...
Ez a jobb az én fülemnek is:
"Emlékszel a dolgokra, amelyekről régen beszélgettünk, hogy majd egyszer megcsináljuk?"
de – ahogy írtam – ez sem tiszta, hiszen két ilyen mondat van "összetolva":
"Emlékszel azokra a dolgokra, amelyekről régen beszélgetTÜNK,
és amelyekről akkor azt tervezTÜK (/ esetleg beszélgetTÜK), hogy majd egyszer megcsináljuk őket?"
Ki is bővítettem mindenfélével, hogy jól mutasson. :-) Na ebből sok fölösleges dolgot kihagyva (azokra, akkor, azt, őket...), és a két mondatot egymásba csúsztatva születik az eredeti:
"Emlékszel a dolgokra, amelyekről régen beszélgetTÜNK, hogy majd egyszer megcsináljuk?"
Csakhogy ennek az összecsúsztatásnak az eredményeképpen középen a határozott "tervezTÜK" alak esett ki, ott maradt egy határozatlan (beszélgetTÜNK) – miközben a nyelvérzékünk érzi, hogy ott egy határozott igének kéne lennie –, így a vége (a "hogy" utáni rész) már mindenképpen egy kicsit sántítva tud csak folytatódni...
---
Lehetne úgy is, hogy a "terveztük" helyett a "beszélgettük" szót képzelem oda "hiányzó láncszemként", és így már ki lehet egyenesíteni a mondatot úgy, hogy benne marad a "beszélget":
"Emlékszel a dolgokra, amelyekről régen (azt) beszélgetTÜK, hogy majd egyszer megcsináljuk őket?"
ez a mondat már "logikailag" rendben van, csak annyi a fura, hogy a beszélget ige tárgyas formában kicsit szokatlan...
(továbbá nem is felel meg teljesen az eredetinek, mert abban még "félig" benne volt az a mondat, hogy "Emlékszel a dolgokra, amelyekről beszélgettünk?", ebben meg már semennyire nincs benne...)
Szerintem a 'dolgokra' után fölösleges a vessző. Amúgy helyes lehet mindkét végződés.
1.
Emlékszel a dolgokra amelyekről régen beszélgettünk, amiket majd egyszer megcsinálunk?
2.
Emlékszel a dolgokra amelyekről régen beszélgettünk, hogy majd egyszer megcsináljuk?
Igen, az előttem válaszoló - és sok más válaszoló is :-) - írta helyesen. Nem mindegy, hogy AZT (tárgyas ragozás), vagy VALAMIT (alanyi ragozás).
Tehát a kettő közül egyértelműen ez helyes:
"Emlékszel a dolgokra amelyekről régen beszélgettünk, hogy majd egyszer megcsináljuk?"
A másik verzió alanyi ragozásban így lenne helyes:
"Emlékszel valamire amiről régen beszélgettünk, hogy majd egyszer megcsinálunk?"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!