Miként a helyes írni?
Hááát....
Én tutira nem így írnám. Vagy csupa nagy betűvel kiemelném a JOBB részt és akkor kötőjel nélkül, vagy a jobb szót idézőjelbe tenném és akkor jogos a kötőjel.
Én úgy írnám, hogy jobban. A névelő előtte segít a helyes módon értelmezni.
Hinni nem a jóban, hanem jobban kell.
Hinni nem a jóban, hanem a jobban kell.
Én így:
Hinni nem a jóban, hanem a jobban kell. (és kiemelném valahogy a 'jó' és a 'jobb' részeket a két szóban. Pl. dőlt betű, félkövér.
Érdekes kérdés, de a válasz az, hogy ténylegesen a névelő fogja meghatározni a szó szófaját/értelmét.
A kötőjeles megoldást összetett szavaknál szokás használni, amikor ténylegesen kell minden betű, viszont 2-nél több azonos mássalhangzót egymás mellett valahogy nem szeret a magyar, mint például a balett-táncos és a sakk-körverseny esetén. Azt viszont nem tudom, hogy többszörösen összetett szavak esetén kell-e több kötőjelet használni, de a logika ezt diktálja, bár meglehet, hogy ilyen szó nem létezik (gondolok itt például a "sakk-klozett-tartó" fiktív szóval hasonló alakú szavakra, ha esetleg valaki ismerne ilyet, örülnék neki, ha megosztaná).
Toldalékot akkor kötünk kötőjellel, hogyha a szótő írásmódja nagyban eltér a kiejtéstől (főként külföldi szavak esetén, például Jules-lel [zsüllel]), vagy ha nevek esetén torlódik a mássalhangzó (Mariann-nal).
"sakk-klozett-tartó"
Csúcs!! :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!