Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Kérdőjel vagy pont?

Kérdőjel vagy pont?

Figyelt kérdés
levélben, ha azt írom pl, "de hogyan is tudnám megköszönni Neked" , vagy "hogyan is tudnám elmondani, hogy szeretlek" kérdőjelet kell tenni a végére?
2017. szept. 4. 22:01
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Kérdőjel vagy három pont
2017. szept. 4. 22:58
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Mivel kérdő mondat, még ha a kérdés költői is, kérdőjelet kell tenni.
2017. szept. 4. 23:05
 3/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat...

vagy stílusosan, "hogyan is tudnám megköszönni Nektek?"

2017. szept. 4. 23:07
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Igen, kérdőjel.

Ennél például pont kellene:

"Gondolkodom, hogyan is tudnám megköszönni."

2017. szept. 5. 02:45
 5/8 anonim ***** válasza:
0%
Nem kérdőjel kell, hanem pont! A kérdés valaki felé irányul. Itt azonban egy állítás van! Kérdésként ugyan, de azt állítja: annyira hálás vagyok, hogy még nem tudom, ezt mi módon tudnám méltón kifejezni. Vagy: a szeretetem feléd akkora, hogy még nem találtam ki hozzá a helyes megfogalmazást (még nem tudom, milyen szavakkal tegyem). De semmiképpen sem arról szól a mondat, hogy "ugyan áruld el, miképpen köszönjem meg?", vagy "tudsz valami jó kifejezést a szeretetem leírására?" Tehát nem kérdés!
2017. szept. 5. 10:30
 6/8 anonim ***** válasza:

„Mely nyelv merne versenyezni véled?”

Kérdőjel, egyértelműen.

2017. szept. 5. 13:16
 7/8 anonim ***** válasza:

Itt igen. Mert itt a költő annak (és arról) teszi fel a (költői) kérdést, akihez szól.

A kérdésben azonban nem. Szerencsére ez nem attól függ, hogy nyelvtani analfabéták miként vélekednek róla.

2017. szept. 5. 16:30
 8/8 anonim ***** válasza:

A „Hogyan tudnám megköszönni neked?” szintén költői kérdés, és szintén ahhoz intézi a kérdező, akiről szól. Vagy ha nem, akkor viszont Petőfi kérdésében sem a természet az alany, hanem a nyelvek.

Valóban szerencse.

2017. szept. 5. 23:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!