A történetnek vége lett, amikor kezdett volna izgalmas lenni. A történetnek vége lett, amikor kezdett izgalmas lenni. Melyiket írnátok inkább?
Szerintem ugyanazt jelentik (annak ellenére, hogy valóban bele lehet magyarázni azt az apró különbséget :-), és – bevallom – nekem az első a szimpatikusabb...
Ez azért lehet fura, mert valójában a második a pontosabb, az elsőben a feltételes mód csak sallangnak tűnik (ha a dolog logikáját nézzük), de mégis van szerepe: a "volna" annak a sok izgalomnak az elmaradására utal, amelyben így végül mégsem lett részünk, pedig már azt hittük, hogy lesz...
Tehát formailag a kezdődik ige feltételes módjának a része, de tartalmilag másra vonatkozik. Legalábbis az én értelmezésemben. :-)
I love magyar nyelv!
Köszönöm a válaszokat! :)
Szerintem is kb. ugyanazt jelentik, azaz hogy már elkezdődött az izgalmas rész. Az első válaszolónak is igaza van, de arra gondolok, hogy hiába van ott a "volna", mert ha véget ért a történet, akkor nem feltétlenül tudjuk, hogy utána még jött-e volna izgalmas rész, vagy sem. Szóval már izgalmasnak kellett lennie, amikor vége lett.
találtam egy hasonlót a "múltból":
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__82120..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!