Hogyan kell tagolni párbeszéden belül, ha (többi lent)?
Ha egy karakter hosszabb beszédet tart, hogyan kell tagolnom a szöveget, amikor logikusan új bekezdés jönne (a beszéde alapján), de továbbra is ugyanaz a karakter beszél? Az úgy jó, ha egyszerűen új bekezdést nyomok, gondolatjellel kezdek, és folytatom a karakter mondanivalóját? Így egyértelmű, hogy továbbra is ugyanaz a személy beszél, nem pedig valaki más?
Előre is köszi.
nekem a gondolatjel pont azt mutatná, hogy más valaki folytatja, úgyhogy azt kihagynám...
az más kérdés, hogy miből derül ki, hogy az csak a folytatás, ezen el lehet gondolkodni, lehet, hogy a stílusból is kiderül, de lehet, hogy kell bele szúrni valamit, pl.:
Arra pedig még fontos lenne választ találni – folytatta egy kis hatásszünet után –, hogy (...)
de a gondolatjel megismétlése mindenképp béna megoldásnak tűnik (nekem)
Én valami hasonlóféleképpen szoktam megoldani, ha nagyon muszáj sokat beszéltetnem egy karaktert:
"– blablablablabla
Kriszti bólintott, ezzel jelezve, hogy figyel és megértette.
– blablablablabla"
Vagy van, hogy nem enterezek, hanem csak megszakítom a beszédet egy-egy mozdulattal, vagy belső gondolattal, így kevésbé unalmasabb talán:
"– blablablablabla – túrt a hajába Zsolti. – blablablablabla – Sóhajtott egy nagyot. Látta, hogy Krisztit érdekli, amit mond, ezért folytatta. – blablablablabla"
Remélem, tudtam segíteni! :)
A harmadik válaszadó utolsó megoldása az, amit én is szoktam használni. Példa alább.
– Mi lenne – mondta Zsófi –, ha ma nem mennénk moziba? – Kata vállat vont, így Zsófi folytatta. – Látom, nincs ellenvetés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!