Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Jobb, mintha holnap. (? )

Jobb, mintha holnap. (? )

Figyelt kérdés

Reggel elromlott a hűtő. Jobb, mintha holnap történne.

Reggel elromlott a hűtő. Jobb, mintha holnap történt volna.

Itt én az másodikat használnám. A "jobb, mintha holnap történt volna" azt jelenti, hogy holnap nem történik meg. A hűtő nem valószínű, hogy holnap is elromlik.

Ma esős idő van. De még mindig jobb, mintha holnap esne.

Ma esős idő van. De még mindig jobb, mintha holnap esett volna.

Itt viszont az első, mert akár holnap is eshet, ezt nem tudhatjuk előre.

2017. jún. 21. 16:20
 1/9 A kérdező kommentje:
"az másodikat" = a másodikat :)
2017. jún. 21. 16:25
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Nem mintha, hanem mint ha.
2017. jún. 21. 16:50
 3/9 anonim ***** válasza:
...holnap esett, vagy inkább tegnap fog esni? Hogy hova megyünk???
2017. jún. 21. 17:14
 4/9 Tomee'd'ganjaman válasza:
100%

Hát maga megbolondult,

Hát maga megbolondult,

Hogy mindent kétszer mond, kétszer mond?

/Karinthy Frigyes/

2017. jún. 21. 17:26
 5/9 A kérdező kommentje:
A kérdés az, hogy adott esetben melyik mondatot használjuk :)
2017. jún. 21. 17:34
 6/9 BringaManó ***** válasza:

Ja, kérdésed is van? Azt nem vettem észre, szépen leírtad, oszt jól van. Mi itt a kérdés?...

én csak annyit tennék hozzá, hogy

1) ott valóban különírandó a "mint ha" (ahogy már írták)

2) az adott mondatokra igaz amit írtál, de én (természetesen :-) át tudom tekerni úgy, hogy fordítva legyen – és ezt Te már alig várod, szinte ezért írtad, valld be ;-) –:

@hűtő:

Itt a "történt volna" egy határozott alanyt rejt (pl. "történt volna EZ A dolog", "történt volna EZ A katasztrófa").

Ha azonban "határozatlanítom", akkor (szerintem) változik az ábra, pl.:

Reggel elromlott a hűtő. Jobb, mint ha holnap történne (_EGY_) ilyen malőr [amikor jönnek a vendégek. Reméljük, hogy kétszer egymás után nem történik ilyen.]

Itt is jó lehet a "történt volna", de azért – érzésem szerint – jobb a "történne", mert még lehet, hogy történik, tkp. csak reménykedünk benne, hogy nem fog.

@eső:

Ezt ugyanígy "átfordíthatom", csak a másik irányban, vagyis határozatlanból határozottra:

Ma esős idő van. De még mindig jobb, mint ha holnap esett volna le ugyanez _A_ csapadékmennyiség [amikor éppen a Balcsin leszünk].

Ma esős idő van. De még mindig jobb, mint ha holnap esett volna _AZ_ e hétre ígért zuhé [amikor éppen a Balcsin leszünk].

A határozottságot/határozatlanságot a névelők kiemelésével is érzékeltettem a példákban.

Mindennek egyébként szoros köze van ahhoz, amit írtál:

"holnap nem történik meg [ez A konkrét dolog)"

"akár holnap is eshet [= lehet EGY eső]"

Tehát én is kábé azt írtam le, amit te, csak én általánosítottam, az adott témáktól függetlenítettem a jelenséget.

2017. jún. 21. 21:29
 7/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm! :)

De ha valami olyan történt, ami holnap nem történhet meg még egyszer, akkor nem lehet átfordítani, ugye?

Pl. Ma hozta a postás a megrendelt telefont. Jobb, mint ha holnap jött volna, mert ma vagyok szabadnapos.

2017. jún. 21. 22:11
 8/9 BringaManó ***** válasza:
Szerintem nem, de azért ne vessük el a lehetőséget, hátha vannak nálam ügyesebbek is. :-)
2017. jún. 21. 23:16
 9/9 A kérdező kommentje:
Nem hinném :)
2017. jún. 21. 23:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!