Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » A kádvíz szót egyben, vagy...

A kádvíz szót egyben, vagy külön kell írni? Egyáltalán van magában ilyen szó?

Figyelt kérdés
2017. jún. 17. 20:38
 1/8 anonim ***** válasza:
kádvíz: kádnak a vize, kád víz: egy kád víz. Olyan, mint a gyümölcs kirakat. gyömölcskirakat: Kirakják a gyümölcsöt, gyümölcs kirakat:gyümölcs elárusító hely
2017. jún. 17. 20:49
 2/8 BringaManó ***** válasza:

#0: nem tudom, hogy van-e – mit akar ez jelenteni egyáltalán?...

(pl. "elhasználtam egy kád vizet"? = "egy kádnyi vizet"?)

#1: a "gyümölcs kirakat"-ot én semmiképpen sem írnám külön... :-/

szerintem:

gyümölcsárusító hely

(így, mert a "gyümölcsárusító" jelöletlen tárgyas összetétel: 'gyümölcsöt árusító' hely, vagy jelentéssűrítő összetétel: 'gyümölcs árusítására szolgáló' hely);

és gyümölcskirakat

(így, mert jelentéssűrítő összetétel: 'gyümölcs árusítására szolgáló kirakat' vagy 'gyümölcsöket bemutató kirakat', 'gyümölcsökből álló kirakat'...)

2017. jún. 17. 22:35
 3/8 A kérdező kommentje:
Szójátékban lett kirakva hogy "kádvíz". De szerintem helytelen egybeírva, hiszen a kádnak nincs vize. Persze ha engedünk bele, akkor van, de ilyen alapon lehetne olyan szó is, hogy pohárvíz. Ami úgyszint hülyeség. Esővíz, csapvíz, ezek mind oké és az "egy kád víz" is. De az már mennyiséget jelöl.
2017. jún. 18. 00:44
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Azt mondanám, hogy olyan víz lehet, amiben fürödtek. És a "kádvizet" lehet a kertben locsolásra használni.

Én szoktam, beviszem a locsolókannákat , megmerítem a kádvízben -amiben fürödtünk, kicsit szappanos, de az csak jó, mert nem szaporodnak benne a szúnyogok- , kiviszem, és másnap reggel jó locsolni.

A mosogatóvizet nem lehet locsolásra használni, viszont az utolsó öblítővizet a mosógépből ugyanúgy lehet, mint a kádvizet.

Szóval, szerintem, van ilyen szó, mi használjuk itthon.

2017. jún. 18. 04:50
 5/8 BringaManó ***** válasza:
én ezt fürdővíznek mondtam volna magamtól, de ha ti kádvíznek mondjátok, akkor létezik a szó, ennél több nem kell, ezzel nem tudok vitatkozni. :-)
2017. jún. 18. 06:29
 6/8 anonim ***** válasza:

06.29.

Amíg a kádban van, addig én is fürdővíznek mondom. Kádvíz a locsolókannában lesz belőle....szerintem, valahogy így van.

2017. jún. 18. 15:41
 7/8 BringaManó ***** válasza:

OK! :-)

Végül is az eső is csak a kannában, hordóban – esetleg már az ereszcsatornában – lesz esővíz, de amíg az eredeti "funkcióját" látja el, addig csak "eső"... :-)

2017. jún. 18. 23:35
 8/8 BringaManó ***** válasza:
(plusz a kádvízre rímel még (hangzásban) a lábvíz, az is segítheti a "rímtársa" életre kelését / életben maradását...)
2017. jún. 18. 23:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!