Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Ti melyiket használnátok?...

Ti melyiket használnátok? Kedvezményes foglalás még három napig. Kedvezményes foglalás már csak három napig,

Figyelt kérdés

Ha valami még x napig tart:

Kedvezményes foglalás még három napig.

Kedvezményes foglalás már csak három napig.

Ha valami x nap múlva kezdődik:

Még két nap, és kezdődik a szünet.

Már csak két nap, és kezdődik a szünet.

2017. jún. 14. 15:21
 1/7 BringaManó ***** válasza:
100%

Nyilván attól függ, hogy mit akarok mondani.

Te melyiket használnád:

még egy kilométer van a célig

már csak egy kilométer van a célig

(Van értelme a kérdésnek?... Nem tudsz közülük választani egy bizonyos szövegkörnyezetben? Van valami problémád, kérdésed? Oszd meg! Nem sok értelmét látom a "Ti melyiket használnátok: krumpli vagy burgonya?" típusú kérdéseknek... hacsak nem statisztikát szeretnék készíteni. Arra viszont nem a legjobb "célszerszám" egy GYK-s kérdés kiírása... csinálj rá inkább kérdőívet.)

2017. jún. 14. 18:33
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Az attól függ, hogy melyik oldalon állok.

Ha én írnám a reklámot, akkor:

Kedvezményes foglalás már csak három napig. Siessetek, mert már csak három napotok van!

Ha látom a hirdetést, tetszik, de meg akarom beszélni:

Láttam ezt a hirdetést, nekem tetszik, mit szólsz hozzá? Kedvezményes foglalás még három napig.

Ha már várom a szünetet, akkor:

Már csak két nap, és kezdődik a szünet.

Ha nehezen tudnám le az utolsó két napot, akkor:

Még két nap, és kezdődik a szünet.

2017. jún. 15. 09:01
 3/7 chtt ***** válasza:
100%

Szerintem ez csak nézőpont kérdése, te mit látsz bele. Amolyan félig teli/félig üres pohár kérdés (számomra).

Tetszett a két előző válasz, de pl. ha nehezen tudnám le az utolsó két napot, pláne azt mondanám, mit mondanám, egyenesen mantráznám, hogy "már csak két nap, Istenem, már csak két nap, már csak két nap (ezt már fejen állva is kibírom), már csak két nap" :)

Gondolom, mondanom sem kell, én mindenhol a "már csak"-ot használnám, mert nekem annak van pozitív kicsengése, de ahogy kezdtem is, ez abszolút egyéni. Te hogy érzed? Neked melyik tetszik? Ahogy BringaManó írta: "krumpli vagy burgonya"-kérdés. Kinek mi tetszik, melyiket használja inkább...

2017. jún. 15. 10:51
 4/7 BringaManó ***** válasza:
100%

@"ha nehezen tudnám le":

világos, még ezen belül is függ attól, hogy mi a szitu:

magadnak persze, hogy a pozitívat mantrázod (ha van eszed :-),

viszont ha arról beszélgetsz valakivel, hogy jajdevárodmár, és milyen nehéz dolog, hogy még két hosszúúú nap hátra van, akkor nyilván "negatívan" fogalmazol, hiszen éppen az a mondanivalód, hogy jajdesok: "még két nap van a szünetig".

2017. jún. 15. 11:05
 5/7 chtt ***** válasza:
100%

"viszont ha arról beszélgetsz valakivel, hogy jajdevárodmár..."

Értem én, de nem. Ösztönösen "már csak"-kal fogalmazom meg minden helyzetben. Ha a tanáriban vagy az osztályban (és bárhol máshol) elhangzik, hogy "még" ennyi és ennyi, automatikusan javítom: "már csak ennyi és ennyi". Valahogy így vagyok összerakva, nem tudom, miért. (Nem mindenki szeret érte, de kicsit sem érdekel, nem is zavar, szóval...:)

2017. jún. 15. 11:47
 6/7 BringaManó ***** válasza:
100%

ja, hogy nemcsak magadnak mantrázod (és nemcsak te fogalmazol így, ha beszélsz), hanem másokat is javítgatsz? (ezek szerint nemcsak a szóhasználatban, hanem abban is, hogy mit gondoljon, hiszen két szöges ellentétben álló gondolatot fejez ki a két verzió)

hát az jó lehet, tényleg élmény lehet veled kommunikálni :-)

(na jó, ha a "kijavítás" csak azt jelenti, hogy pl.:

„»még két nap«? ugyan, már csak kettő!”, akkor így még el tudom képzelni. így csak jelzed, hogy te máshogy állsz hozzá. :-)

2017. jún. 15. 12:48
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

A kedvezménynél én a "már csak X nap"-ot használnám, mivel így jobban buzdítja a vevőket a vásárlásra :)

"Még X nap" azt sugallja nekem, hogy annyira nem sürgős, még van pár napjuk megvenni azt a terméket.

A szünetnél is inkább "már csak", bár tényleg attól is függ, mit szeretnék mondani.

2017. jún. 15. 17:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!