Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Csak engem idegesít ez?

Csak engem idegesít ez?

Figyelt kérdés

Pl.:

"Lehet haragszik rád, mert múltkor nem segítettél neki."

Holott szerintem ez így helyes:

"Lehet, hogy haragszik rád, mert múltkor nem segítettél neki."

Mostanában mindenki az elsőt írja és mondja, pedig szerintem a második helyes. Hiszen -Mit állítok? -Lehet. -Mi lehet? Az lehet, hogy haragszik rád. Nem pedig -Mit állítok? -Lehet haragszik rád. Itt még van valami alárendelés, és kell a hogy. Nem?

2017. febr. 28. 17:40
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
De. Csak lehet ez sokakat nem érdekel.
2017. febr. 28. 17:48
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

A lehet utan (meg ugy altalaban) a hogy szocskat nem mindig tesszuk ki, es ez egyaltalan nem helytelen. Foloslegesen idegesited magad. Vesszot azert kell hasznalni:

Lehet, haragszik rad.

2017. febr. 28. 18:03
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Nem a „hogy” hiányzik, hanem a vessző, ami „hogy” esetén is kéne.

Ha az első mondat ez: „"Lehet, haragszik rád, mert múltkor nem segítettél neki.", akkor helyes. Úgy gondolom, a vesszőt nem szándékosan hagytad el, neked a „hogy” hiányzik.

Pedig, [link]

[link]

2017. febr. 28. 18:12
 4/5 anonim ***** válasza:
85%
Attól még, hogy sokan használják az első alakot, nem lesz helyes. Vesszővel ("lehet, haragszik rád") tényleg helyes, de ezt a verziót elenyészően kevesen használják. Engem is nagyon zavar, ahogy az összes többi típushiba is. Annyira sehova sem lehet sietni, hogy az ember ne érjen rá helyesen végigírni vagy végigmondani egy mondatot.
2017. febr. 28. 18:28
 5/5 A kérdező kommentje:

Igen, köszi, nem szándékosan hagytam el a vesszőt, de nekem azzal is helytelennek tűnik. Sosem használtam ezt az egészet hogy nélkül. Úgy látszik, akkor azzal helyes, elfogadom.

Bár tényleg azt a vessző nélküli verziót látom sok helyen, és az elég rossz. Az az érzésem, hogy akik így használják, segédigének érzik a lehetet a mondatban. Mintha "haragudni fog rád", na ide nem kell vessző.

Tudom, szőrszálhasogatok. De ha egyszer már kiírtam, akkor rendesen kiírom magamból. :D

2017. márc. 1. 21:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!