Csak engem idegesít ez?
Pl.:
"Lehet haragszik rád, mert múltkor nem segítettél neki."
Holott szerintem ez így helyes:
"Lehet, hogy haragszik rád, mert múltkor nem segítettél neki."
Mostanában mindenki az elsőt írja és mondja, pedig szerintem a második helyes. Hiszen -Mit állítok? -Lehet. -Mi lehet? Az lehet, hogy haragszik rád. Nem pedig -Mit állítok? -Lehet haragszik rád. Itt még van valami alárendelés, és kell a hogy. Nem?
A lehet utan (meg ugy altalaban) a hogy szocskat nem mindig tesszuk ki, es ez egyaltalan nem helytelen. Foloslegesen idegesited magad. Vesszot azert kell hasznalni:
Lehet, haragszik rad.
Igen, köszi, nem szándékosan hagytam el a vesszőt, de nekem azzal is helytelennek tűnik. Sosem használtam ezt az egészet hogy nélkül. Úgy látszik, akkor azzal helyes, elfogadom.
Bár tényleg azt a vessző nélküli verziót látom sok helyen, és az elég rossz. Az az érzésem, hogy akik így használják, segédigének érzik a lehetet a mondatban. Mintha "haragudni fog rád", na ide nem kell vessző.
Tudom, szőrszálhasogatok. De ha egyszer már kiírtam, akkor rendesen kiírom magamból. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!