Hogy hangzik a léc szó tárgyesete?
Figyelt kérdés
Már utána néztem. Sokat vitatkozunk ezen a barátaimmal, de nem tudom őket meggyőzni. Kíváncsi vagyok ti mit mondtok erre! ;)2008. okt. 7. 15:38
11/18 anonim válasza:
A lecet tuti nem jó, mert a szótő a léc. A vér szónál sem azt mondjuk hogy vert-vért.
12/18 anonim válasza:
Lécet. Ahogy fentebb is írták, a szótő a léc, és nincs indok a szótőváltásra a tárgyesetnél. (Van amikor változik a szótő tárgyesetnél, az ilyen pároknál például, hogy ló - lovat, tó - tavat nylevtörténeti okokból változik a szótő, a valaha tav, lov szó végi v-je változott hosszú magánhangzóvá). A léc, az szertintem léc. A tárgyeset pedig lécet.
13/18 anonim válasza:
lecet...és akkor csak pár példa ugyanerre a sémára:
kéz-kezet, tél-telet.
14/18 anonim válasza:
Az igaz, amit az utolsó válaszoló ír, hogy kéz-kezet, tél-telet, de kéz-kezem, kezünk, tél-telem, telünk, viszont léc-lécem, lécünk, és nem lecem, lecünk. :) Tehát lécet a helyes forma.
15/18 anonim válasza:
A kéz-kezet tél-telet szópáros válaszolónak üzenem: itt nem az a nyelvtani szabály, hogy ha egy három betűs szónak é van a közepén, akkor tárgyesetben e lesz belőle... (Pl. méz - mezet? pék - peket? lép-lepet? lét-letet???) Ahol rövidül a szótő ott ennek nyelvtörténeti oka van, és nem általános szabály. A lécnek LÉCET a tárgyesete.
16/18 anonim válasza:
LÉC lécet, lécek, léce
Osiris Helyesírás 994. oldal
-falcon-
18/18 anonim válasza:
mi vettük anno magyar órán.A lécet a helyes,a lecet az főleg észak-dunántúli "tájszólás"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!