Mi ez a sok "menny" a "menj" helyett mostanság az oldalon?
Esküszöm, néha már megkérdőjelezem a saját helyesírásomat, annyian megjelentek, akik sorozatosan mennynek írják a menj felszólító módú igét.
Ilyen népszerű lett elfelejteni ezeket az alapokat? Jobban zavar, mint azok, akik pontos j-vel írják az ilyen, olyan, milyen, stb. szavakat.
Én is agybajt kapok tőle.
Még olyan kérdésekben is előfordul, amelyekben nincs is más hiba.
De nézz csak körül: a "tudnák" is úgy terjed, hogy falra "tudnák" mászni tőle... :-(
grammar naczy at your service!
mert ki kéne jönni a barlangból és kiejtés alapján leírni a szavakat ahogy az angolok.
Már felnőtt az y generáció. Ez már a közmédiáan is megmutatkozik.
Ennek nincs köze a nyelv változásához, egyszerűen a felszólító mód jele a j, tehát amikor a megy szót felszólító módba rakod, akkor menj lesz belőle. Ezt azért ejtjük úgy ki, hogy "menny", mert a magyar nyelv törvényszerűségeinek megfelelően az nj hangkapcsolat kiejtve ny lesz (ez az összeolvadás mássalhangzótörvénye).
Ez az egész, amit leírtam, általános iskola ötödik osztályos tananyag.
Tényleg csak a leghülyébbek írták volna le ezt az én gyerekkoromban, ezért az én szememet is zavarja, de legalább a helyesírásunk "egyszerűsödése" irányában van, amennyiben "ahogy mondjuk, úgy írjuk " , ugye.
De hát itt van az "egyenlőre"! Nálam ez baxxa ki a biztosítékot, mert ez pont ellentétes tendencia. Ezt a szót ui. vagy úgy mondjuk, hogy "eggyelőre", vagy úgy, hogy "egyellőre". És a sok hülye óvatosságból beleteszi az "n" betűt, mert emlékszik valami teljes hasonulásra, vagy mire, nehogy má' tanulatlannak nézzék őtet, hogy nem tudja a helyesírást!
Az "eggyenlőre" kiejtés is ugyanolyan gyakori, bármilyen iskolázott is az illető.
Ennél a szónál az van h nem használnak olyan szót hogy "egyelő", az "egyenlő" szó viszont elég gyakori, ezért kicsit idegen hangzása van az "egyelőrének", az "egyenlőre/eggyenlőre" kiejtés pedig sokkal ismerősebb a gyakran használt "egyenlő" szó miatt.
Igen, tényleg az ember már arra gondol, hogy most hogy is van.
Szerintem csak azért írnak így emberek, mert nem volt lehetőségük magyar nyelvet tanulni az iskolában. A szülők a valamilyen más nyelvűbe íratták.
Szóval becsüljük meg, hogy annyira is tudnak írni magyarul, mint ahogy beszélnek, esetleg csak a nagyszüleiktől tanulva.
Majd jobb lesz a helyesírásuk, ahogy látják, hogy mások rendszeresen máshogy írják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!