Egy sütemény (pl. torta nevét) nagy kezdőbetűvel írjuk?
Pl. Dobos torta.
Tudom, hogy hülye kérdés, de egy versembe kéne és eléggé elgondolkodtatott ez a kérdés. Ugyanis a Dobos tortát Dobos Józsefről nevezték el, akinek a nevét azért nagy kezdőbetűvel írjuk.
Csak értelmes válaszokat kérnék!
Előre is köszönöm!
A dobostorta valóban kisbetűs, és egybeírandó.
(De vannak olyan, személyről elnevezett kaják is, amelyek (még) nem köznevesültek, ezeket nagybetűvel írjuk – és kötőjellel –, pl. Eszterházy-rostélyos.)
Az egyetlen helyes írásmódja a Dobos-torta. Ám figyelemre méltó a Wikipédia egyebekben is kétes értékű szócikke, melyben háromféle módon szerepel: dobostorta, Dobos tora, illetve Dobos-torta.
Bocsánat, de az ún. helyesírási kérdésekben az "egyetlen helyes" hivatkozási alap A magyar helyesírás szabályai, főleg ha benne van az adott kifejezés, ez a szó pedig benne van: dobostorta.
(Ha nem lenne benne, akkor lehetne a szabályokból kitalálni, vagy egyéb szótárakban megkeresni.)
(Persze az általuk hivatkozott OH-ban is benne van. Mindjárt javaslom is nekik, hogy javítsák. Mármint nem az OH-t... :-)
ne engem sajnálj, "magatokat sirassátok" :-)
engem marhára nem izgat
egyébként nemcsak a 12. kiadásban, hanem az előző kettőben is dobostorta ('54, '84).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!