Régóta kezdődött. Szerintetek helyes így?
Valakitől így hallottam, de én csak úgy írnám, hogy régen kezdődött.
Régóta tart. Régen tart. Ezek jók, mert a "régen"-nek van egy olyan jelentése is, hogy "régóta", de fordítva szerintem már nem jó, azaz a "régóta" nem használható régen" értelemben.
---
Másik kérdés:
Az étteremben soká vagy sokára hozzák ki az ételt? Szerintetek melyik inkább?
A régóta kezdődött értelmetlen. A régóta egy folyamatot jelöl, viszont a kezdődött egy folyamatnak egy szakaszát jelöli, nem magát az egész folyamatot.
A soká nem egyenlő azzal, hogy sokára. Inkább azt jelenti, hogy sokáig. A konkrét példába illesztve: soká tartott, amíg kihozzák
Én is Grétsy tanár úrral értek egyet. :-)
(Persze mi mást tehetne az ember... :-) De 2004 régen volt, azóta változhatott volna is akár – de nem változott: én a cikk nélkül is azt mondtam volna, hogy helyes a "soká hozták ki".)
Elvileg is, gyakorlatilag is.
(és Grétsy prof. szerint is :-)
Ugyanakkor az első komment alapján jól látható, hogy van, akiben megütközést fog kelteni, akár ezt is figyelembe veheted, ha gondolod.
Az az adott írás céljától, műfajától, olvasóközönségétől függ – meg persze a saját habitusodtól is –, hogy olyan módon szeretnél-e fogalmazni, ami minél több embernek könnyen, megakadás nélkül olvasható, befogadható, vagy éppen ellenkezőleg, szokatlan – és ez által vicces/elgondolkodtató/népies(nek tűnő)/direkt-magyartalan/nagyon-szakmai(nak tűnő)/valami réteghez, "szubkultúrához" tartozó/hivataloskodó/stb. – kifejezéseket szeretnél-e használni.
Jó esetben mindkét módszerrel ugyanúgy érthető lesz a szöveg az olvasó számára, mégis egészen más lesz a hatása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!