Hogy kell elemezni?
Figyelt kérdés
A piros alma bele van téve a kosárba.
alany: alma
állítmány: bele van téve
kosárba: helyhatározó
piros: minőségjelző
Az állítmányban nem vagyok biztos.
2016. szept. 8. 22:22
4/7 aperitif válasza:
Szerintem, ha szabatosabban lenne megfogalmazva a példamondat, könnyebb lenne elemezni. Például: A piros alma benne van a kosárba. A piros almát beletették a kosárba.
Nekem még azt tanították, hogy a germanizmus kerülendő. Ha ilyet mondtam, akkor apám azt felelte, és a macska fel van mászva a fára.
5/7 A kérdező kommentje:
És itt a 'benne van' az állítmány, és nem csak a 'van', ugye?
2016. szept. 9. 12:28
6/7 aperitif válasza:
Uhhhh... nagyon rég volt, hogy utoljára mondatot kellett elemeznem, de úgy emlékszem, hogy a "van" az állítmány, a "benne" pedig helyhatározó. Mit állítok? Van. Hol van? Benne.
Ne vedd készpénznek, remélem jön valaki, akinek frissebbek az emlékei, és megerősíti, vagy megcáfol.
7/7 anonim válasza:
A "kosárban" a helyhatározó, a "benne van" egyben az állítmány, mint ahogy a "bele van téve" is. De kérdezd meg nyugodtam óra után az osztályfőnököt, értékelni fogja az érdeklődésedet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!