Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogy kell elemezni?

Hogy kell elemezni?

Figyelt kérdés

A piros alma bele van téve a kosárba.

alany: alma

állítmány: bele van téve

kosárba: helyhatározó

piros: minőségjelző

Az állítmányban nem vagyok biztos.

2016. szept. 8. 22:22
 1/7 anonim ***** válasza:
0%

Mit állitok?

Van.

Mi van?

Péntek.

2016. szept. 8. 22:31
 2/7 s55 ***** válasza:
100%
Nekem jónak tűnik.
2016. szept. 8. 22:35
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Igy jo
2016. szept. 8. 23:43
 4/7 aperitif ***** válasza:

Szerintem, ha szabatosabban lenne megfogalmazva a példamondat, könnyebb lenne elemezni. Például: A piros alma benne van a kosárba. A piros almát beletették a kosárba.

Nekem még azt tanították, hogy a germanizmus kerülendő. Ha ilyet mondtam, akkor apám azt felelte, és a macska fel van mászva a fára.

2016. szept. 9. 10:41
 5/7 A kérdező kommentje:
És itt a 'benne van' az állítmány, és nem csak a 'van', ugye?
2016. szept. 9. 12:28
 6/7 aperitif ***** válasza:

Uhhhh... nagyon rég volt, hogy utoljára mondatot kellett elemeznem, de úgy emlékszem, hogy a "van" az állítmány, a "benne" pedig helyhatározó. Mit állítok? Van. Hol van? Benne.

Ne vedd készpénznek, remélem jön valaki, akinek frissebbek az emlékei, és megerősíti, vagy megcáfol.

2016. szept. 9. 15:44
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
A "kosárban" a helyhatározó, a "benne van" egyben az állítmány, mint ahogy a "bele van téve" is. De kérdezd meg nyugodtam óra után az osztályfőnököt, értékelni fogja az érdeklődésedet.
2016. szept. 9. 16:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!