Az új,12. helyesírási szabályzathoz nincsen még helyesírási szótár?
hogy érted, hogy a szabályzatHOZ?
a könyvben van egy nagy szótárrész,
és ugyanazt a neten is lehet használni két évig, ha igaz (még nem próbáltam :-).
szeretnél még egy külön szótárt azon kívül is?
Hogy van akadémiai kiadású Magyar helyesírási szótár (MHSz.), az világos, de azt már nem tudom, hogy az mennyire az AkH.11-"hez" van kiadva: tudtommal először 15(!) évvel később jelent meg.
Voltak szótárak előtte is, utána is, pl. a wiki azt mondja:
"A Magyar helyesírási szótár (...) elődei, a Helyesírási tanácsadó szótár (HTSz., 1961–1983, ISBN 9632051173) és a Helyesírási kéziszótár (HKsz., 1988–1998, ISBN 9630569051) terjedelmét kibővítve mintegy 140 000 szót és szókapcsolatot tartalmaz (ezt csak az Osiris Kiadó Helyesírás c. kötete múlja felül 213 974 szóalakjával). A korábbi kiadáshoz képest mintegy tízezer új szóval gazdagodott, közel ezer, idejétmúlt alak pedig kimaradt belőle."
Az AkH.12-re az van írva, hogy "8000 új szóval bővített szótár", nem tudom, mennyi így összesen, nyilván közel sem 140000, de azért nem mondanám, hogy "rövid szótár van, szűk szókinccsel", bár minden relatív. :-)
"Már iskolában is használta mindenki." – lehet, nekem sosem volt, de én nem is vagyok mindenki :-)
(Na jó, azért láttam már a "nagy fehéret": életemben kb. 10-szer már felütöttem a munkahelyemen. :-)
Bizonyára ki fognak adni majd néhány év múlva valami új szótárat, de addig nyugalom, tessék a szabályzatbeli változásokat emészteni. :-)
Ami pedig kérdéses, azt kérdezd meg a megfelelő tanácsadó szolgálatoknál. (mta, e-nyelv, gyk... :-)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!