Hogyan írják helyesen: életrekel vagy életre kel?
életre kel:)
nem tudom sajnos miért, de az tuti, hogy így írják:)
Külön, és a logika ugyanaz, mint például ezeknél: reggelre virrad; zajra ébred; koldusbotra jut; sokra viszi; stb.
Aki - hibásan - igekötőként bánik vele, az téved.
Igen, alapvetően a ragos főnév + ige külön van, és inkáb arra kell magyarázat, amikor mégis összenő.
Mellesleg ezekben a szerkezetekben az új szabályzat egy kicsit rendet vágott (bár ez az életre kel-t nem érinti):
A jó válaszom miért kellett lepontozni?
Isten barmai vagytok!
(Sajnos kénytelen vagyok olykor ilyen stílusú választ is adni, aki felpontozott annak köszönöm, aki meg le az meg bekaphatja!)
Szia!
Kedves érdeklődésedre válaszolva: úgy látom, hogy én annak idején azt nyomtam, hogy "nem hasznos" – és nyilván azért, mert semmi hasznosat nem találtam benne (már akkor sem), miután előtted már hárman leírtuk, hogy különírandó.
(És ráadásul nemcsak számomra, hanem – úgy gondolom – senki más számára nincs benne semmi hasznos, és tök fölösleges volt megírnod.)
Na hát csak ezért.
Szép hetet, nyugodtabb napokat kívánok! :-) Ne idegeskedj annyit.
(Engem is "lepontoznak" sokszor – de marhára nem izgat. Sőt, lassan megtiszteltetésnek veszem. :-)
:-D Váljék egészségedre!
(Ne tartsd vissza, ami kikívánkozik – van még egy csomó válaszom szerteszét, adj neki, ne sajnáld!...)
Örülök, hogy segíthettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!