Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Egybe írjuk-e a "Megvannak-e?...

Egybe írjuk-e a "Megvannak-e? " kérdést?

Figyelt kérdés

Na, azért nem ennyire "egyszerű" a kérdésem.

A wikipedia ( [link] azt tanácsolja:

„megtudom csinálni” → helyesen: meg tudom csinálni (← megcsinálni), mivel a meg- a csinálni igéhez tartozik.

"Bizonytalanság esetén segít a mondat tagadása. Például: „nem tudom megcsinálni” – így rögtön világossá válik, melyik igéhez tartozik az igekötő."

-------------------------------------------------

Szóval tagadjuk le a kérdést és ott a válasz. Na, de a legfelső kérdésem tagadása magyarul helyesen (szerintem), a: "Nem, nincsenek meg." Vagy magyarul helytelenül: "Nem vannak meg."

A helytelen magyar válaszból számomra az derül ki, hogy külön írjam, "Meg vannak-e?" módon, de ez nem csak szerintem, de egy másik segítségül hívott - nem nyelvtannáci -, ismerősöm szerint sem helyes.

Kivételek minden általánosan tanácsolt esetben előfordulhatnak, szóval vagy sikerült rögtön egy ilyet kifognom, vagy csak valamit baromira keverek? Szerintetek?

2016. jún. 6. 16:38
 1/3 A kérdező kommentje:

A megadott linkem helyes, csak a végére csúszott egy ) zárójel bezárva jel és egy cikke szó.

)cikke

Ha a fenti részletet törlitek a link végéről, akkor eljuttok a megadott helyre. Bocsi

2016. jún. 6. 16:42
 2/3 anonim ***** válasza:
A megvan egy igekötős ige, így egybeírandó.
2016. jún. 6. 17:05
 3/3 anonim ***** válasza:

Egybeírandó. (Ugyanúgy, mint az "egybeírjuk" és a "különírjam". :)) )

A tagadás nem erre az esetre vonatkozik, hanem pl. arra, hogy "meg vannak számlálva a napjai".

Szóval:

Megvannak-e még a ceruzáid?

Meg vannak-e számlálva a napjai? (–> megszámlálva!)

2016. jún. 8. 00:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!