Egybe írjuk-e a "Megvannak-e? " kérdést?
Na, azért nem ennyire "egyszerű" a kérdésem.
A wikipedia ( [link] azt tanácsolja:
„megtudom csinálni” → helyesen: meg tudom csinálni (← megcsinálni), mivel a meg- a csinálni igéhez tartozik.
"Bizonytalanság esetén segít a mondat tagadása. Például: „nem tudom megcsinálni” – így rögtön világossá válik, melyik igéhez tartozik az igekötő."
-------------------------------------------------
Szóval tagadjuk le a kérdést és ott a válasz. Na, de a legfelső kérdésem tagadása magyarul helyesen (szerintem), a: "Nem, nincsenek meg." Vagy magyarul helytelenül: "Nem vannak meg."
A helytelen magyar válaszból számomra az derül ki, hogy külön írjam, "Meg vannak-e?" módon, de ez nem csak szerintem, de egy másik segítségül hívott - nem nyelvtannáci -, ismerősöm szerint sem helyes.
Kivételek minden általánosan tanácsolt esetben előfordulhatnak, szóval vagy sikerült rögtön egy ilyet kifognom, vagy csak valamit baromira keverek? Szerintetek?
A megadott linkem helyes, csak a végére csúszott egy ) zárójel bezárva jel és egy cikke szó.
)cikke
Ha a fenti részletet törlitek a link végéről, akkor eljuttok a megadott helyre. Bocsi
Egybeírandó. (Ugyanúgy, mint az "egybeírjuk" és a "különírjam". :)) )
A tagadás nem erre az esetre vonatkozik, hanem pl. arra, hogy "meg vannak számlálva a napjai".
Szóval:
Megvannak-e még a ceruzáid?
Meg vannak-e számlálva a napjai? (–> megszámlálva!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!