Nyelvtanból kéne egy kis segítség valaki érti?
Az,az igazság, hogy most fogok írni TZ-t nyelvtanból és a könyvünk rettentően hülyén írja le a következőket : mitől függ, hogy egy szó mitől : Alanyos,Tárgyas, Határozós
Valaki légyszíves írja le nekem érthetően nagyon nagy segítség lenne !
Szép reggelt!
1.) ALANYESET:
a névszónak az az alakja, melyben alanyul szolgál a mondatban (máskép nevező eset, nominativus). Alanyesetül a legtöbb nyelvben a ragtalan szótő szolgál, csak az indogermán nyelvek alkalmaztak némely szótagokhoz külön alany eseti ragot, még pedig s-et; p. latinul animu-s lélek, animu-m lelket, urb-s város, urbem várost. Az ugor és török nyelvekben (s a héberben is) személyragokat vehet föl az A., p. kocsi-m, kocsi-d, kocsi-ja stb. De a személyrag nélküli tőalak is eltér néha hangzására nézve az eredeti szótő-alaktól; p. ló eredetileg lov, v. ö. lovat, lovon; hő eredetileg hév, hev, v. ö. hevül stb. (L. Simonyi: A Magyar Nyelv, a művelt közönségnek I. 97. P. Thewrewk Emil: A magyar nominativus, Philol. Közlöny l.)
Forrás: Pallas Nagylexikon
Read more: [link]
--------------------------------------------------
2.) TÁRGYESET:
A tárgyeset (latinul accusativus) a ragozó nyelvekben a nyelvtani esetek egyike, amely a kit? vagy mit? kérdésre felelő viszonyt jelöli; vagyis azt a szót vagy szószerkezetet fejezi ki, amely mondatban a tárgy szerepét tölti be.
---------------------------------------------
3.) HATÁROZÓESET:
A határozók fajtái számosak. Egyazon nyelv nyelvtanai is különböznek abban, hogy hányféle határozót tartanak számon. A magyar nyelvtanokban általában a következő határozók szerepelnek[1]:
helyhatározó: A szalonban járkál., A kutya az asztal alatt alszik. Kint dolgozik., Innen hallatszik a hang.
időhatározó: Ezt tavasszal kell elvetni., Három óra után hívj fel!, Ma fejezzük be a munkát.
számhatározó: Már kétszer szóltam neki., Négy alkalommal tartottunk megbeszélést., Gyakran látogatom meg a szüleimet.
állapothatározó-félék:
– belső állapothatározó[Jegyz. 1]: Álmában felkiáltott., Hagyd tele a fridzsidert!, Egyenként mentek ki., Megfázás nélkül úszta meg a telet., Egyedül javította meg., Még élve találtak rá.
– külső állapothatározó (körülményhatározó)[Jegyz. 2]: Miért ülsz sötétben?, Havazás esetén nem utazom el.
– essivusi állapothatározó[Jegyz. 3]: Rendőrként jött ide., Ezt desszert gyanánt fogyasztják., Mint igazgató szólt hozzám., Kinevezték igazgatónak. (factivusi jelentés),[Jegyz. 4] Jónak látszik ez a megoldás. (predicativusi jelentés),[Jegyz. 5] Annának hívják. (nuncupativusi jelentés)[Jegyz. 6]
számállapot-határozó: Hárman beszélgetnek., Sokan megérkeztek., Hármasban dalolnak.
eredethatározó: Azt hiszi, hogy fából vaskarikát tud csinálni., Egyszerű emberek közül került ki., Kitől van ez az idézet?
eredményhatározó: Füstté vált az egész., Ketté kell osztani a kérdést.
társhatározó: Veled megyek., Ne harcoljunk egymás ellen!, Együtt járnak.
módhatározó: Futólépésben gyere vissza!, Szabálytalanul előzött., Kíséret nélkül énekel., Gyalog jár munkába., Így kell ezt csinálni., Aggódva nézett rám.
okhatározó: Kényszerből tette., A sztrájk következtében csökkent az idegenforgalom. Miattad történt minden!, Félek szembeszegülni., Tudva miről van szó, nem kérdeztem semmit.
célhatározó: A szabadságért harcolnak., A békekötés érdekében fáradoznak., Elment munkát keresni.
tekintethatározó: Egyetértünk a lényegben., Nem döntöttünk még a részletkérdéseket illetően., Általában jól bírom a meleget.
fok-mértékhatározó: Negyven fokig ment fel a hőmérséklet., Minden várakozáson felül sikerült., Csak ennyire jutottam.
eszközhatározó:
– tulajdonképpeni eszközhatározó: Majd egy kővel verem be a szeget., Hozzájárulásom révén sikerült neki.
– eszközlő határozó[Jegyz. 7]: Mindig a fiával mosatja le a kocsiját., A gyerekek által készített rajzok őszintébbek.
részeshatározó: Segít a feleségének. Nem tudom, mit tartogat a családunk számára a jövő.
hasonlító határozó: A sövény alacsonyabb a kerítésnél., A barátom idősebb nálam., Szebb a páva, mint a pulyka.
Külön csoportot alkotnak az ún. aszemantikus határozói vonzatok, amelyek nem sorolhatók be a fenti határozófajták egyikébe sem, mert jelentésüket nem lehet pontosan körülhatárolni. Példák: Bízom a jövőben., Ez ellen fel kell lépni., Igyekszem nem hibázni.
-----------------------------------------
Talán ennyit röviden.
Remélem tudtam segíteni egy kicsit.
Üdv!
Gábor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!