Szerdára dolgozatot írunk, megkaptuk a lapot és nem bízok teljes mértékben a tudásomban ezért a következő kérdésekre válasz kellene?
Javítsd a hibás mondatokat!
Az alapítvány fölött a minisztérium gyakorol felügyeletet.
Hozzátok összhangba a kétféle elgondolást.
Laci címzéssel látta el a borítékot.
Vegye igénybe a hátsó ajtót!
Írj mondatot az alábbi kifejezésekkel!(Ez egy utasítás)
hasonlít-hasonít;hogyha-hogy ha;hogyne-hogy ne;elfogult-elfogódott,elöl-elől
I. Javítások:
1. Az alapítványt a minisztérium felügyeli.
2. Passz, nem tudom, mi baj lehet vele.
3. Laci megcímezte a borítékot.
4. Használja a hátsó ajtót!
II. Mondatok
Ez a gyerek nagyon hasonlít az apjára.
A szótő utolsó hangja magához hasonítja a toldalék első hangját. (Tényleg, pl. víz + vel = vízzel)
Megeheted a csokimat, hogyha akarod. (Ez egyszerűen a "ha" szinonimája.)
Anya azt mondta, hogy ha jó leszel, kapsz egy csokit.
Hogyne szeretnék már pihenni, hiszen fáradt vagyok.
Behoztam a ruhákat az udvarról, hogy ne ázzanak meg az esőben.
Nem jó, ha egy szülő elfogult a gyermekével kapcsolatban.
A dédi elfogódott a 100. születésnapján, mikor felköszöntötték. (Az "elfogódott" jelentése: megilletődött, zavarban volt.)
Az ábécében az "a" betű áll elöl.
A gyerekek messzire szaladtak a fogó elől.
A második mondatra az én javaslatom:
Hangoljátok össze a kétféle elgondolást!
Szerintem ezek a mondatok nem hibásak, nem tudom, miért kell(?) átfogalmazni őket.
Értem az "egyszerűsítést", a "túlfogalmazás", a körülményesség lehámozását – de ezeket nem nevezném hibának, simán meglehet a maguk helye.
Pl. a "Vegye igénybe ..." hibás, és a "Használja ..." a helyes? Én valószínűleg pont a másik irányban javítanám, ha egy udvarias feliratot kéne biggyeszteni a buszra. (Esetleg még az elejére azt is, hogy "Kérjük" – nem épp ennek hiánya volt a hiba?...)
A többi dettó.
?...
@ BM:
Egyetértek. (Kivételesen. :D)
De hát a feladat az, ami, úgyhogy meg kellett oldani. :D
"a feladat az, ami"
De mi?:
"Javítsd a _hibás_ mondatokat!"
(kiemelés tőlem)
Nem találtam olyat, tehát a feladathoz hozzátartozott, hogy kitaláljuk azt is, hogy mire gondolt a "költő"(?). :-)
Minden elismerésem, hogy neked sikerült, szerintem ebben a pedagógusi rutinod is szerepet játszhatott – de lehet, hogy csak simán női megérzés volt. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!