Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogyan írjuk helyesen?

Hogyan írjuk helyesen?

Figyelt kérdés
1.vezetőtanár(helyes- így?)2.Pannon enciklopédia.3.más szóval.4.szervezőelvüket.5.kiskorúak.6.légzéstechnika-zavar.7.pöfögés.8.kölcsönvettünk.9.érzelemkifejezésnek.10.kiinduló pontra.11.utánanézek.12.környezetfelidéző.13.gyám alatt állók.14.adásvételi szerződés.15.szótárírás16.pongyola nyelv.17.irodalomelméleti.18.társadalombíráló.19.a hóvégén.20.Mikka-Makka.21.Nem kezdek mondatot és-sel,hát-tal.
2010. márc. 7. 21:38
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
62%

Az igekötő is számít, ha több egy szótagnál. (Helyesírási szabályzat 138.: "Gyakorlati megfontolásból az igekötők közül csak a két vagy több szótagúakat tekintjük külön összetételi tagnak."

Lássuk a szavaidat:

1.vezetőtanár - jó

2.Pannon enciklopédia - jó

3.más szóval - jó

4.szervezőelvüket - külön kell írni

5.kiskorúak - jó

6.légzéstechnika-zavar - jó (Volt rá több lehetőség, de így a helyes, ugyanis létezik olyan, hogy légzéstechnika, és mivel a zavar erre vonatkozik, ezért kötőjellel kapcsoljuk hozzá.)

7.pöfögés - jó

8.kölcsönvettünk - jó

9.érzelemkifejezésnek - jó (Akkor lenne külön, ha a kifejezés szón lenne egy -é birtokjel, de nincs, így csak egybe, más megoldás nincs.)

10.kiinduló pontra - egybe kell írni

11.utánanézek - helyesen írta valaki: ha valamit megnézek, hogy jó-e, akkor utánanézek, ha pedig valaki elmegy mellettem, és megfordulva követem a tekintetemmel, akkor utána nézek.

12.környezetfelidéző - jó

13.gyám alatt állók - jó

14.adásvételi szerződés - jó

15.szótárírás - jó

16.pongyola nyelv - jó. Ha egybeírnánk, akkor a pongyolák nyelvhasználatát jelentené. :)

17.irodalomelméleti - jó

18.társadalombíráló - jó

19.a hóvégén - a hó végén vagy hóvégen

20.Mikka-Makka - tudtommal egy szó, Mikkamakka.

21.Nem kezdek mondatot és-sel,hát-tal. - Nem kell a kötőjel, még ha furcsa is. :)

Talán csak annyit fűznék hozzá, hogy országos harmadik helyezést értem el helyesírási versenyen, és magyar szakos tanár vagyok. Bár ez nem biztos, hogy azt jelenti, hogy tudom is. :)

2010. márc. 8. 09:03
 12/13 anonim ***** válasza:
73%
Már sok válasz jött, de azt muszáj hozzátennem, hogy és-sel igenis lehet mondatot kezdeni :).
2010. márc. 11. 19:47
 13/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat.
2010. márc. 14. 14:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!