"Ismerte a testvérpárt, aki itt lakott", vagy "ismerte a testvérpárt, akik itt laktak"?
Figyelt kérdés
2015. júl. 23. 15:49
1/10 anonim válasza:
Mindketto mukodik, itt egy hosszabb cikk az egyeztetesrol, erdemes elolvasni:
2/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, de a cikk a birtokviszonnyal kapcsolatos, a kérdésemben pedig nem az van.
2015. júl. 23. 20:03
3/10 anonim válasza:
Igen, de működik a dolog más egyeztetéseknél is.
4/10 anonim válasza:
Itt egy másik cikk, ahol szintén ingadozik a használat, de szintén nem pont az, amit kérdezel:
5/10 masni1 válasza:
Magyar. Ha testvérpár akkor egyes szám.
6/10 joe99 válasza:
Szerintem is egyes szám! Kicsit szerencsétlen a szóhasználat, mert a szó egyes szám, de több személyt jelent. Abban az esetben többes szám a ha több testvérpárról írsz, vagy magéról a testvérekről: "Ismerte a testvérpárokat akik itt laktak", vagy "Ismerte a testvéreket akik itt laktak" ....szerintem :)
7/10 anonim válasza:
Az első módot választanám. Próbáld meg kimondani a másodikat - szerintem érezni fogod.
Hiába 2 embert takar a testvérpár szó, E/1. Kicsit, mint a "család".
8/10 anonim válasza:
E/1 helyett E/3 akart lenni, bocsánat, fáradt vagyok :D
9/10 anonim válasza:
Szerintem mind a két kérdés jó, de különbözőt jelentenek.
10/10 anonim válasza:
Nagyon egyszerű eldönteni a dolgot: gondolj arra, hogy ha tömegről beszélsz, akkor sem használsz többes számot, mert az EGY nagy tömeg. Ha testvérpárról beszélsz az idézett formában, akkor is "tömeg", csak két személyes, így az is EGY. Így logikailag ki tudod sakkozni a dolgot...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!