Mi ez az új, sznob szokás, hogy újságírók a "többek között" helyett "a többi között" kifejezést használják?
Figyelt kérdés
Szerintem egyrészt gusztustalanul hangzik, másrészt ahogy a nyelvvel foglalkozó szakemberek és az Akadémia is mindig kiemelik, a köznyelvet kell mindig alapul venni, és a szabályokat ahhoz igazítani, nem pedig fordítva. Szerintem "egyszerű ember" soha életében nem ejtette ki a száján ezt a giccses baromságot.2015. máj. 9. 21:16
1/2 anonim válasza:
többek között ~ a többi között
2014. 06. 14.
Az utóbbi időben egyre több helyen találkozom az „a többi között” változattal olyan mondatokban, ahol én eddig mindig „többek között”-et használtam. Melyik a helyes? Vagy van jelentésbeli különbség a kettő között?
A többek között inkább személyekre, a mindig névelős a többi között pedig inkább dolgokra vonatkozik. További alakváltozatok: többek közt, a többi közt. Ezek mindegyike helyes. (Nyelvművelő kéziszótár, 1996: 582.)
Tehát mást jelentenek, csak te még nem éreztél rá :)
2/2 anonim válasza:
A "többek között" nem helyettesíthető be a "többi között" szavakkal, mert más a jelentésük. Ez egy új, sznob szokás, ami a nem magyar anyanyelvű zugfirkászokra jellemző.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!