Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » "Bejöttelek meglatogatni. "...

"Bejöttelek meglatogatni. " Ertelmesnek hangzik. De milyen szo az a "bejöttelek"?

Figyelt kérdés
Vagy ha nem ertelmes, hogyan lehet mashogy mondani?
2010. febr. 18. 12:04
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

Elnezest, kozbeirtak, a 12:56os valaszt kommentaltam: bejottem meglatogatni. :)

Az utolso tetszik. :D

2010. febr. 18. 16:48
 12/18 anonim ***** válasza:
100%
12.56-os tetszik a legjobban. A "bejöttem meglátogatni téged" -ben valóban elhanyagolható a 'téged' szó, a magyar ígyis megérti a másikat :) ilyen helyzetekbe jövök rá, hogy de szép is ez a nyelv... na meg KRVA NEHÉZ :D
2010. febr. 18. 19:02
 13/18 anonim ***** válasza:
29%
a bejottem egy kijelentes ,amihez em csatolhatsz jelzot.Legalabb 2 szo szuksegeltetik.
2010. febr. 18. 20:39
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
A te fejedben az ilyen speciálisan magyar igealakok lebegnek a háttérben, mint láttalak, megértettelek, amelyekben belefoglaltatik a tárgy - téged. Csakhogy a bejön nem tárgyas ige, nem lehet tárgya, nem lehet téged bejönni. Meglátogattalak - ilyen van. Egyébként ha nekem mondanád, megérteném, és nem néznélek (ez is ilyen, csak feltételes mód és jelen idő) hülyének. Inkább mókás.
2010. febr. 18. 20:58
 15/18 A kérdező kommentje:
Koszi! :)
2010. febr. 18. 22:09
 16/18 anonim válasza:

Szerintem ez azért nem jó, mert ugye ha azt vesszük, hogy "Bejöttem meglátogatni téged.", itt a téged a meglátogatni-hoz tartozik, de te a bejöttem-hez akarod hozzárakni, ami pedig értelmetlen.

De hogy ne legyen "téged" úgy tényleg, hogy legjobban hasonlítson: Bejöttem, hogy meglátogassalak.

2010. febr. 21. 14:10
 17/18 anonim válasza:
Tényleg!! Mikor először elolvastam, tényleg értelmesnek tűnt. Úgy jött az ember nyelvére.Érdekes...
2010. márc. 3. 13:05
 18/18 A kérdező kommentje:

Na ugye-ugye, hogy nem vagyok teljesen hulye! :D

Koszonom a segitseget! :)

2010. márc. 4. 13:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!