Létezik olyan szó, hogy "namármost"? Kezdhetek vele mondatot?
én olyasmi jelentéssel ismerem, hogy "az úgy van, hogy..."
kit érdekel, hogy helyes-e a haszálata, ha neked tetszik :)
"kit érdekel, hogy helyes-e a haszálata, ha neked tetszik :)"
Engem érdekel :)
Valaki szerint lehet használni, valaki szerint nem. Még mindig nem tudom tehát a választ. Nem akarok olyan szavakat használni, ami nem is létezik, csak én találtam ki :)
Hát, ha zavar, hogy valaki szerint létezik, mások szerint meg nem, akkor elég rossz helyen tetted fel a kérdést... :-D
Egyébként a „hivatalos” (szótári) válasz az, hogy van mármost ('tehát' értelemben), és van na mármost (így, különírva).
Egyébként meg nyugodtan írhatod egybe, én is néha egybeírom a namármost-ot is, a dehát-ot is, a vagyúgy-ot is – pedig tudom, hogy nem szabályos.
Persze ha magyarórán írod, mondjuk fogalmazásba, akkor külön kell, ha jót akarsz magadnak.
És hogy mondatot lehet-e vele kezdeni? Hát én máshol nem is igen tudom elképzelni, csak mondat elején...
#5: Namármost attól még lehet, hogy ő találta ki, és futótűzként terjed a világban... :-))
(Én is hallottam már, sőt ezer éve használom.)
Olyan nincs hogy egy szó nem létezik. Ha használod, és mások megértik, akkor létezik. A nyelvtantanárok meg elmehetnek Botswanába krumplit kapálni. Meg kellene már érteni mindenkinek hogy a nyelv egy teljesen önkényes, dinamikus rendszer, és nem "ott fent" mondják meg hogy a saját anyanyelveden mi helyes, és mi nem.
Forrás: Nyelvész
Ahhh, BM, most lebuktál: mégiscsak te vagy az idősebb; ugyanis én még csak kb. 500 éve használom a "namármost"-ot. :D
(Szintén egybeírva, és "tehát" vagy "szóval" értelemben.)
Mondatot szerintem úgy kezdhetsz vele, hogy pl.: Na, már most.....
Példa: Na, már most kezdi a veszekedést.
:) szerintem így helyes, mondatot is kezdhetsz vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!