Melyiket rakjuk előbb az ABC-sorrend szerint?
Az arany ember
A zsaru
AZ Eszterhazy Karoly Foiskola konyvtari beturend tananyaga szerint a szokoz (terkoz) elorebb van minden batunel. Tehat:
1 A zsaru
2 Az arany ember
Nem véletlenül hívják azt a tananyagot „_könyvtári_ betűrendnek”!... Hanem éppen azért, mert eltér a normális, általános betűrendtől. Abban ugyanis nem számít a szóköz:
AkH. 14/e: „A különírt elemekből álló szókapcsolatokat és az egybeírt vagy kötőjellel kapcsolt összetételeket minden tekintetben olyan szabályok szerint soroljuk betűrendbe, mint az egyszerű szavakat. A szóhatárokat tehát nem vesszük figyelembe. – Ugyanez a szabály érvényes a közszavak közé besorolt tulajdonnevekre is.
Kis részben
kissé
Kiss Ernő
kis sorozat
kissorozat-gyártás
kis számban
kistányér
kis virág stb.
(...)”
–––––
De ha a szabályzat nincs kéznél (bár mindig kéznél van: [link] ), akkor megkérdezhetjük az MTA-t:
Ő is azt fogja mondani:
Az arany ember
A zsaru
Szóval ne hagyd magad bevinni az erdőbe, nem "hiába van előrébb a z, mint a zs". :-)
–––––
Ui.:
Egyébként a szabályzat utal is rá, hogy spéci felhasználásokra más szabályok lehetnek érvényesek:
14/f: Különleges célt szolgáló névsorokban, tárgymutatókban, kartotékokban stb. a több szóból álló egységeket vagy az egész kapcsolat, vagy csak az első elem alapján szokás besorolni, ahogyan a könnyebben kezelhetőség érdeke vagy egyéb szempont kívánja. – A könyvtárügy és a szakirodalmi tájékoztatás (dokumentáció) területén követendő eljárást szabvány írja elő (MSZ 3401).
Ugyanígy az OH. is írja a 33–34. oldalon:
„A BIBLIOGRÁFIAI TÉTELEK BETŰRENDJE
A könyvtárügyben és a szakirodalmi tájékoztatásban, dokumentációban követendő betűrendbe sorolási módot szabvány (MSZ 3401), illetőleg belső szakmai útmutatók írják
elő. (...) A bibliográfiai betűrend alapábécéje nemcsak betűket tartalmaz, hanem szerepel benne a szóköz, a különféle szimbólumok vagy szimbólumként használt jelek, valamint a számok is az egész számok növekvő sorrendjében. (...) A betűrendi helyet a következők szerint kell meghatározni: a legkisebb értéke a szóköznek van, ezt követik a szimbólumok, majd az egész számok rendjében a számok és végül a betűk.”
Na, kár, hogy a Te hozzászólásodat már később olvastam el. :-(
Antikváriumi állásra való jelentkezésnél kellett kitölteni egy ilyesfajta tesztet (Amerikában), és e kettőnél vacilláltam:
And soon the darkness
An open mind
Először az And soon-t raktam előrébb, de aztán jött a második válaszoló, és kijavítottam. :-(
Remélem, ez nem lesz kizáró ok a főnöknél!
1) Az antikvarium remelhetoleg a konyvtari modszert hasznalja.
2) Az amerikai szabalyok lehet, hogy elternek a magyar szabalyoktol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!