Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Nyelvtan verseny. Alapvető...

Nyelvtan verseny. Alapvető szabályok?

Figyelt kérdés

Hamarosan nyelvtan versenyre megyek (7-8.osztály) Pár alapvető szabályt le tudnátok nekem írni,ami nélkülözhetetlen egy magyar nyelvtani versenyen?

Köszönöm előre is!:)

2015. jan. 13. 18:35
 1/9 BringaManó ***** válasza:
60%

Versenyre? Valaki kényszerít, hogy odamenj?... Vagy sok pénzt adnak érte? Esetleg kis ötös jár, már a részvételért is?...

Írok „találomra” egy-két olyan dolgot, amely egy nyelvtanversenyre menőtől alapvető:

– a mondat végére általában valami írásjelet teszünk, pl.:

„Hamarosan nyelvtanversenyre megyek (7–8. osztály).”;

– a jelöletlen összetételeket egybeírjuk, pl.:

„nyelvtanverseny”;

– a tól–ig viszony kifejezésére rendszerint nagykötőjelet használunk, pl.:

„7–8. osztály”;

– a szavak közé írandó szóközt nem helyettesíti a rövidítések, ill. sorszámnevek végén álló pont, a szóköz ilyen esetek nem hagyható el:

„7–8. osztály”;

– ugyanígy a mondatvégi, ill. a tagmondatokat elválasztó írásjelek után is általában szóközt hagyunk, pl.:

„…le tudnátok nekem írni, ami nélkülözhetetlen…”;

én a szmájli elé is tennék, pl.: „Köszönöm előre is! :)”;

(az utóbbiak alól van néhány kivétel persze, pl. ha bezáró zárójel követi: „(sic!)”, vagy ha osztályt jelöl: „4.c”, stb.).

(;-)

2015. jan. 14. 09:56
 2/9 anonim ***** válasza:
2015. jan. 14. 10:12
 3/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen egyes válaszoló! Nagyon örülök, hogy ilyen jól informált vagy magyar nyelv terén, de kérlek, ha legközelebb oltogatni támad kedved egy általános iskolást, akkor kérlek azt ne a „Gyakori kérdések”-en tedd.

Amúgy már több országos nyelvtan versenyen is szerepeltem és még érdekes módon sohasem kérdezték, hogy a felkiáltójel után a smiley-t szóközzel vagy szóköz nélkül írjuk.

2015. jan. 31. 14:05
 4/9 BringaManó ***** válasza:
51%

Örülök, hogy sikerült a lényeget megfogni.

Egyébként nem értem, hogy miért ne ide jöjjek az említett célból, hiszen ez a legjobb terep rá, és az általános iskolások sem véletlenül járnak ide, hanem mert szeretnek tanulni az oltogatásból (gondolom én legalábbis)... :-)

(Amúgy tanár küldött a GYK-ra? Remélem, azért ennél hasznosabb tanácsokkal is ellátott. A verseny megvolt? Jól sikerült?)

Szívesen segítek további szabályokkal, kérlek, ne vedd rossz néven, ezek jól jöhetnek még a versenyeken is:

AkH. 254. „A mondat elején vagy végén álló megszólítást vesszővel választjuk el a mondat többi részétől”, tehát:

„Köszönöm szépen, egyes válaszoló!”

AkH. 251. „Ha az összetett mondat valamelyik tagmondatába beékelődik egy másik tagmondat, ezt a közbevetett mondatot vesszők, gondolatjelek vagy zárójelek közé tesszük: Évi, bár még át tudott volna szaladni az úttesten, előbb hagyta elmenni a teherautót. (...)”, tehát:

„...akkor, kérlek, azt ne a »Gyakori kérdések«-en tedd.”

(Ide még beszúrnám az AkH. 242.-t is, mely szerint „[a]z alárendelő összetett mondatok végére olyan írásjelet kell tenni, amilyent a főmondat kíván”, ide tehát eszerint felkiáltójelet lenne jó, bár ez nem egy annyira szigorú szabály, mint a többi. Esetleg „beszuszakolhatjuk” a kérésedet (tanácsodat?) az OH. 310. oldalán lévő mondatba is: „Rendszeres a pont használata az általános érvényű, sokszor tanács jellegű utasítások, a használati utasítások és az általános érvényű igazságokat megfogalmazó közvetett felszólítások mondataiban”.)

A jelöletlen összetételek (pl. „nyelvtanverseny”) egybeírásáról már ejtettem szót, de ha már ismétlésre van szükség, akkor álljon itt a szabály is:

„129. Sok alárendelő összetett szavunknak elő- és utótagja között olyan bonyolult kapcsolat van, hogy az összetétel csak többszavas szerkezettel értelmezhető. Így például: vámvizsgálat = hol történő, mivel kapcsolatos vizsgálat? : vámnál történő, vámmal kapcsolatos vizsgálat; csigalépcső = mihez hasonló lépcső ?: a csiga házához hasonló lépcső; stb.

Az ilyen, úgynevezett jelentéstömörítő összetételek tagjait, köztük a hasonlító összetételeket, mindig egybeírjuk (...)”

És még egy „apróság”, ha már ilyen hasznos napot tartunk:

AkH. 243. „Az összetett mondatok tagmondatait általában vesszővel választjuk el egymástól.

a) A tagmondatok határán a vessző mindig kiteendő, akár van kötőszó, akár nincs (...)

b) A tagmondatokat bevezető és, s, meg, vagy kötőszó előtt is ki kell tenni a vesszőt (...)” Tehát:

„...több országos nyelvtan versenyen is szerepeltem, és még érdekes módon sohasem kérdezték...”

Remélem, ilyen formában már használhatóbbak számodra az észrevételeim, hiszen az „alapvető szabályokat” is mellékeltem hozzájuk. (Úgy vélem, ezek speciel tényleg alapvetőek.)

Maradok tisztelettel,

és a dolgozó népet szolgálom,

valamint – még annál is nagyobb örömmel – a tanuló ifjúságot! :-)

2015. jan. 31. 23:05
 5/9 anonim ***** válasza:
23%

Bravó, BuciMaci!

"Ez jó mulatság, férfimunka volt!" :)

Az a "nyelvtan verseny" (a vesszőkről nem is szólva),,,,,,, nekem is erősen bökte a csőrömet...

2015. jan. 31. 23:33
 6/9 BringaManó ***** válasza:
43%

Köszi, Julianna! :-)

Sajnos megoszlanak a vélemények: a 7-8.-os különítmény lepontozott. Hát így jártam, de annyi baj legyen, valóban élvezetes volt – reméljük, hogy „mellesleg” hasznos is –, a százalékokra meg eddig sem adtunk. :-)

2015. febr. 1. 21:44
 7/9 A kérdező kommentje:
A nyelvtan verseny két szó.
2015. febr. 2. 05:27
 8/9 anonim ***** válasza:
40%

Szó sincs róla. Tessék:

[link]

Használd máskor is bátran. :)

Meg ezt is:

[link]

2015. febr. 2. 07:35
 9/9 BringaManó ***** válasza:
0%

„Kettő az egyben”:

[link]

(Gy. k.:

Tehát a fenti link nemcsak az különírás->egybeírás miatt „kettő az egyben”, hanem azért is, mert az MTA oldalán a magyarázatot megnyitva egy linket is találsz a megfelelő szabályzatrészhez.

Vagyis ez „Két »kettő az egyben« egyben”. :-)

2015. febr. 2. 13:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!