Melyik a helyes: "szeretem a barátom" vagy "szeretem a barátomat"?
Előrebocsátom, nyelvész vagyok, de megpróbálok nem szaknyelven válaszolni.
A "barátomat" alak ugye tárgyeset, így tökéletesen megfelel az irodalmi nyelv szabályainak. Tárgyesetben álló szó egy tárgyas szerkezetben = tökéletes nyelvileg. Van a szóban azonban egy birtokrag, ezzel még kezdünk valamit később.
A "barátom" szó alanyeset, birtokraggal, mégis tárgyesetként használja a köznyelv. Hogy miért? A nyelv folyamatosan változik, és ez a változás kivétel nélkül mindig az egyszerűsödés felé mutat. A fejlődési tendencia ebben az esetben az, hogy ugyanúgy, mint az indoeurópai nyelvekben (nem részletezem, lényeg, hogy majdnem minden európai nyelv ide tartozik), a tárgyeset és az alanyeset egybeesik. Így lehet manapság egy tárgyas szerkezetben alanyesetben álló szót használni.
Az irodalmi norma még mindig a "barátomat" alak, a köznyelv viszont egyre jobban tendál a fent leírt irányba, olyannyira, hogy birtokos személyraggal együtt használva már-már szabályos köznyelvi alak a "barátom" szó is. Gyakorlatilag innentől kezdve rajtad áll, melyiket használod.
Aki nem érti, mi az a birtokos személyrag, kérem, ne nyilvánítson véleményt a kérdésben a válaszom lepontozása által! :)
A nyelvész végzettségű válaszadó nem nagyképűségből írta ide a szakképesítését. Aki irigykedik rá, tanuljon tovább! Komolyan, a mai világban már az is baj, ha valaki ért valamihez, és próbál segíteni?
Egy NEM nyelvész.
Valószínűleg azért írta le a Nyelvész Úr a foglalkozását, mert így még hitelesebbé tette a válaszát, attól függetlenül, hogy akár hazudhatott is, amit kétlek!
Egy mérnök! :D
Nekem nem úgy jött le, hogy a második válaszadó azt gúnyból írta volna, de ez most lényegtelen.
Maga a nyelvi folyamat, amit a nyelvész úr felvázolt, valóban érzékelhető, de valahogy a kérdésben feltett kifejezést már régebbi keletűnek érzem. Például ha kedvenc fővárosi szórakozóhelyünket látogatjuk meg, mi is mondjuk, hogy "megyünk zp", de ezt csak poénnak szánjuk. Míg a tárgyrag elhagyása már sokkal régebbi eredetű, és mintha már évszázadok óta élne együtt a két forma. Sőt mintha a tárgyrag elhagyása lenne az elegánsabb megoldás.
szerintem nem gúnyból írta.. örül neki h vannak ilyen megfontolt emberek..
mert mostanság már csak odavágnak egy két szavakat.. meg nem is foglalkoznak a kérdéssel..
am grat hozzá téll szépen meg lett fogalmazva :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!