Mint ha / mintha, mindkettő helyes, de mikor melyik?
Ez nem válasz, csak az egyikre példa. Mikor melyik helyes? Mindkettő helyes, de számomra nem egyértelmű, és zavar, hogy belekötnek ismeretlenek, ha számomra valamiért valahol például a különírt változat hangzik helyesnek, és azt írom le. Mikor helyes az egybeírás, és mikor helyes a különírás?
Ha mást jelent egyik-másik, akkor van rá magyarázat is, én ezt akarom tudni. Nekünk nem tanították.
Akkor kell különírni, ha helyettesíthető azzal, hogy "mint az, ha".
"Jobb, ha ütsz, mint ha ütnek" (mint az, ha ütnek)
Mi van akkor, ha a ugyanígy "mint (más szó plusz) ha" kifejezéssel helyettesíthető, ami miatt külön írnánk úgy, ahogyan abban az esetben, amikor az a más szó az "az"?
Mert olvastam egy olyan nyelvész álláspontot is, hogy a "mintha" jelentése más.
1)
Van egy ilyen ökölszabály:
A "mintha" mindig feltételes módú igével áll, tehát
ha olyan nincs benne, akkor különírandó ("mint ha"),
ha van benne, akkor általában egybe (bár nem mindig...).
2)
Az én megközelítésem pedig ez volt egyszer hirtelen felindulásból:
ha az összehasonlításban a _hasonlóságon_ van a hangsúly, akkor egybe, ha a _különbségen_, akkor külön. (Az utóbbi esetben általában van a mondatban egy középfokú melléknév is: jobb, szebb, drágább, hasznosabb stb. -- Azonban attól, hogy van benne középfokú melléknév, még nem biztos, hogy a különbségről van szó!...)
bővebben (példákkal és kieg. magyarázattal) lásd itt az 5. kommentet:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__538866..
Egyébként mindkét ökölszabálynak megfelel(ne) az, ha a [link] tanácsban a kesztyűs egybeírva van(/lenne), a bokszos külön.
(Ha bokszkesztyűs is lenne, akkor lennénk bajban... ;-)
Mellesleg ennek a válasznak a "megreklamálását" már korábban is megtettem, lásd:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__612251..
Hát most újra megpróbálom, hátha hatok rájuk. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!