Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mint ha / mintha, mindkettő...

Mint ha / mintha, mindkettő helyes, de mikor melyik?

Figyelt kérdés
Néztem több helyen, nem találtam egységes álláspontot, nekem anno kitűnő helyesírásom volt iskolában, még versenyen is dobogós voltam, de ezt nem tanították, én már rég nem vagyok iskolás, és már könyvekben is láttam mindkét verziót. Az önjelölt nyelvészkedők meg mindenkibe belekötnek apróságokért is, amitől már néha el is megy a kedvem, hogy egyáltalán odafigyeljek.
2014. okt. 29. 16:09
 1/7 A kérdező kommentje:

Ez nem válasz, csak az egyikre példa. Mikor melyik helyes? Mindkettő helyes, de számomra nem egyértelmű, és zavar, hogy belekötnek ismeretlenek, ha számomra valamiért valahol például a különírt változat hangzik helyesnek, és azt írom le. Mikor helyes az egybeírás, és mikor helyes a különírás?

Ha mást jelent egyik-másik, akkor van rá magyarázat is, én ezt akarom tudni. Nekünk nem tanították.

2014. okt. 29. 19:46
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
2014. okt. 29. 23:06
 3/7 anonim ***** válasza:
49%

Akkor kell különírni, ha helyettesíthető azzal, hogy "mint az, ha".

"Jobb, ha ütsz, mint ha ütnek" (mint az, ha ütnek)

2014. okt. 29. 23:36
 4/7 A kérdező kommentje:

Mi van akkor, ha a ugyanígy "mint (más szó plusz) ha" kifejezéssel helyettesíthető, ami miatt külön írnánk úgy, ahogyan abban az esetben, amikor az a más szó az "az"?

Mert olvastam egy olyan nyelvész álláspontot is, hogy a "mintha" jelentése más.

2014. okt. 30. 12:47
 5/7 A kérdező kommentje:
Van egy olyan kifejezés, hogy "mint hogyha", ezt nem írjuk egybe, ha én ezt rövidíteném és kihagynám a "hogy" részt, nekem úgy lenne logikus, hogy továbbra is külön írnám.
2014. okt. 30. 12:54
 6/7 BringaManó ***** válasza:
A fenti e-nyelv-linkkel nem értek egyet: szerintem abban a kesztyűs mondatban egybeírandó a mintha.
2014. okt. 31. 00:10
 7/7 BringaManó ***** válasza:

1)

Van egy ilyen ökölszabály:

A "mintha" mindig feltételes módú igével áll, tehát

ha olyan nincs benne, akkor különírandó ("mint ha"),

ha van benne, akkor általában egybe (bár nem mindig...).

2)

Az én megközelítésem pedig ez volt egyszer hirtelen felindulásból:

ha az összehasonlításban a _hasonlóságon_ van a hangsúly, akkor egybe, ha a _különbségen_, akkor külön. (Az utóbbi esetben általában van a mondatban egy középfokú melléknév is: jobb, szebb, drágább, hasznosabb stb. -- Azonban attól, hogy van benne középfokú melléknév, még nem biztos, hogy a különbségről van szó!...)

bővebben (példákkal és kieg. magyarázattal) lásd itt az 5. kommentet:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__538866..

Egyébként mindkét ökölszabálynak megfelel(ne) az, ha a [link] tanácsban a kesztyűs egybeírva van(/lenne), a bokszos külön.

(Ha bokszkesztyűs is lenne, akkor lennénk bajban... ;-)

Mellesleg ennek a válasznak a "megreklamálását" már korábban is megtettem, lásd:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__612251..

Hát most újra megpróbálom, hátha hatok rájuk. :-)

2014. okt. 31. 10:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!