Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Az és" és a vagy" mondatrészek...

Az és" és a vagy" mondatrészek elé akkor rakunk vesszőt, ha tegmondatot kapcsolnak?

Figyelt kérdés

Tagmondatról akkor beszélünk, ha több mondatrész, ( pls alany is , állítmány is ), van a mondatban.Mondatrész pedig az alany vagy állítmány ?

Köszönöm!

2014. okt. 4. 12:01
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Iszonyatosan kevered a fogalmakat. Szerintem vedd elő a nyelvtankönyvedet, és kezdd el az egészet az elejéről olvasni, alaposan, odafigyelve.

Egyébként igen, az "és" és a "vagy" (plusz a "s" és a "meg") KÖTŐSZAVAK elé akkor teszünk vesszőt, ha tagmondatokat kapcsolnak össze.

2014. okt. 4. 13:36
 2/12 BringaManó ***** válasza:
mér, berta, tulajdonképpen a többi nagyjából stimmelt, nem? (most a helyesírásáról ne beszéljünk)
2014. okt. 4. 14:18
 3/12 anonim ***** válasza:

Hááát... Szerintem csak nagyon-nagyon nagyjából... És ez okozhatja a nehézséget, azaz a halvány/ködös elképzelések.

Pl. tessék: "A kérdező nyelvtant tanul." --> Ebben a mondatban van alany és állítmány is, sőt, még tárgy is, de ettől ez még nem tagmondat.

2014. okt. 4. 14:52
 4/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ!

Mi a baj a helyesírásommal? Miért keverem a fogalmakat? Kérlek írd le, mert nincs most itt a tankönyvem! :)

2014. okt. 4. 15:48
 5/12 BringaManó ***** válasza:

BW, a példádban nincs "és" vagy "vagy".

(OK, értem, hogy a tagmondat helyett is mondatot írt, akkor ez már kettő. De abban azért megállapodhatunk, hogy 1) jóra gondolt, 2) csak az nem érti a kérdést, aki nem akarja, ugye? :-)

Alapvetően szerintem a kérdésre az a válasz, hogy

általában igen, ez az ökölszabály, de egyébként ezt hosszan lehet értelmezni, alesetekre bontani, cifrázni... – ne akard tudni. :-) (ld. OH. 324–326...)

Helyesírásod: a kérdésben tragikus, ez utóbbi kommentben már elmegy. Ha valóban kíváncsi vagy a részletekre, akkor elkezdhetjük sorolni, de hosszú lesz... :-)-:

2014. okt. 4. 16:34
 6/12 A kérdező kommentje:

Valóban kíváncsi vagyok. :)

Köszönöm!

2014. okt. 4. 18:59
 7/12 BringaManó ***** válasza:
87%

–> és"

„és”

–> vagy"

„vagy”

–> mondatrészek

szavak vagy kötőszók

–> rakunk vesszőt

teszünk (bár ez nem helyesírási hiba, csak stilisztikai, illetve ha szigorúan vesszük, hogy a rak ’_több_ dolog egymás után valahova helyezését’ jelenti, akkor nyelvhelyességi; de bizalmasan jelentheti egyetlen dolog valahova helyezését is)

–> tegmondatot

tagmondatot

(tudom, hogy csak elgépelés, de akkor is :-)

–> kapcsolnak

(nekem utána még jól esne egy „össze” igekötő)

–> ha több mondatrész, ( pls alany is , állítmány is ),

–> van a mondatban.Mondatrész pedig az alany vagy

–> állítmány ?

a zárójelek körüli két vessző törlendő,

a nyitó zárójel után ne tegyél szóközt,

„pls” helyett „pl.” (ha „pld.”-re gondoltál, akkor nem nyert: az a „példány” rövidítése),

az „is” utáni vessző előtti szóköz szintén hiba,

a bezáró zárójel elé ne tegyél szóközt,

az új mondat elé viszont kéne szóköz (a pont után),

a „vagy állítmány” közé tennék egy névelőt,

a kérdőjel elé pedig nem kellene az a szóköz

–––––

–> Kérlek írd le

a „kérlek” után kéne szóköz, mert ott két külön tagmondat határa van

2014. okt. 4. 22:48
 8/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm, hogy leírtad.
2014. okt. 6. 13:51
 9/12 A kérdező kommentje:
A legtöbb hibáról én is tudtam. Hanyag voltam, és nem tulajdonítottam túl nagy jelentőséget ezeknek a hibáknak. Legközelebb jobban odafigyelek. :)
2014. okt. 6. 13:55
 10/12 A kérdező kommentje:

Nem gondoltam volna, hogy rosszul rövidítek. Arra sem gondoltam, hogy zárójelnél el kell hagyni a szóközöket.

Köszönöm még egyszer!

:)

2014. okt. 6. 14:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!