Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogyan kell felismerni egy...

Hogyan kell felismerni egy mondatban az alanyt, állítmányt?

Figyelt kérdés

Légyszives segítsetek ezeket a mondatokat elemezni de csak az alanyt és az állítmányt és ha rejtett alany akkor azt is írjátok pls js és ha lehet akkor azt is írjátok le hogy hogyan kérdezünk rá és hogy ismerjem fel:

-Ha harmat vagy

-Te vagy a mennyország

-Jól éreztem magam

-Pisti dolgozatot ír.

2010. jan. 18. 18:46
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
80%
Az előttem szóló nagyon szépen leírta. A látigével az a baj, azért kavarhat be, mert nemcsak azt fejezi ki, hogy valaki vagy valami létezik, hanem segédigeként is tölthet be szerepet. Ha létige, akkor a fentebb említett átalakítás után is megmarad, ha segédige, akkor eltűnik, ugyanis csak abban kellett segítenie, hogy a névszói-igei állítmány részeként kifejezze a jelen időtől, kijelentő módtól, E/3-től eltérő igealakot. A névszók ugyanis erre képtelenek.
2010. jan. 18. 20:29
 12/15 anonim ***** válasza:
76%
És persze nem látige, hanem létige. :)
2010. jan. 18. 20:29
 13/15 A kérdező kommentje:

köszönöm szépen mindenkinek. amúgy a magyarnyelv tanárunk mondta hogy van rejtett alany ami azt jelenti pl:

Máténak elviszem a labdám

Mit állítok? Azt hogy elviszem

Ki elviszem? Én

2010. jan. 19. 14:11
 14/15 anonim ***** válasza:

Szerintem az nem rejtett alany.Mert a mondatkörnyezetből és az igei személyragokból meg lehet állapítani, kifejezi hogy ki/mi az alany.:)

Állítmány: Mit állítok?

Alany: Ki/Mi? +állítmány

Képben vagyok...most tanultuk.:P

2010. márc. 20. 22:54
 15/15 anonim válasza:

Tudom hogy régi poszt, de amúgy az egyik mondatban többesszám 3.-ik személyben maradt a mondat:

"Egyre hidegebbek az éjszakák."

Nem egyesszám 3.-ik személybe került.

2016. márc. 30. 13:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!