Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » A "miniméter" az tényleg...

A "miniméter" az tényleg milliméter?

Figyelt kérdés

Én 23 vagyok, és még az iskolában is mindig úgy írtuk, hogy km, cm, mn, vagyis miniméter, úgy emlékszem az űrtartalomnál használtuk azt, hogy milliméter.

Sosem hallottam még ebben a formában a hosszúság ezen mértékegységét. :O

Vagy ez lehet ilyen dialektus? Hogy itt Somogyban Kaposvár környékén ezt így mondják, vagy én hallottam totálisan félre a dolgokat? Bár ezt nem hiszem, mert minden gyerek az osztályban minimétert mondott és írt :D

2014. szept. 2. 21:03
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Mindig is és mindenhol milliméter volt a mértékegység. Nem csak hazánkban, hanem az összes országban, ahol a metrikus mértékegységeket használják. Az egy más kérdés, hogy te (és az osztálytársaid is) hibásan tanultátok meg a nevét anno.
2014. szept. 2. 21:14
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Az elsőnek van igaza. Sehol nem hallottam még, hogy miniméternek mondanák. Nálatok lehetett valami elhallás.
2014. szept. 2. 21:30
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Még annyit, hogy az űrtartalomnál sem lehetett milliméter, csak milliliter. A milliméter hosszúságegység, és nem űrtartalom.
2014. szept. 2. 21:32
 4/10 anonim ***** válasza:
88%

Össze-vissza beszélsz. Miniméter nem létezik mértékegységként, az valami műszer...

A milliméter pedig hosszúság mértékegysége, nem űrtartalom.

Most szórakozol csak, ugye?

2014. szept. 2. 22:06
 5/10 A kérdező kommentje:
Igen, elírtam, milliliter az űrtartalom. Engem ez kész sokként ért most, hogy az milliméter és nem miniméter. Pedig még a dolgozatban is mindig azt írtam a szám végére, hogy mn, és sosem javították át.
2014. szept. 2. 22:09
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Pedig az bizony hiba. Valószínűleg félrehallásról van szó.

A "mn" és a "mm" között pedig kézírással lehet, hogy nem sok különbség van, és nem vették észre...

2014. szept. 2. 22:23
 7/10 2xSü ***** válasza:
100%

SI prefixumok:

[link]

(Az SI itt a Système International d’Unités, azaz a Mértékegységek Nemzetközi Rendszere rövidítése, ahol a nemzetközi szót hangsúlyoznám.)

Emlékeim szerint ezek egy részét még általános iskolában tanultuk. Volt tankönyv, amiben le is volt szépen írva. Oké, utána lehet, hogy már csak a rövidítés szerepelt a legtöbb helyen, de hogy évek alatt nem tűnt fel, hogy nem „mn”, hanem „mm” szerepel az összes tankönyvben, az eléggé meredek.

Amúgy sem lenne logikus a mn rövidítés. Ha a [k]ilo[m]éter rövidítése a km, a [c]enti[m]éteré a cm, akkor ha lenne miniméter, annak a rövidítése is mm lenne ([m]ini[m]éter).

2014. szept. 3. 00:10
 8/10 Protonpumpa ***** válasza:
100%
Nekem ez nagyon tetszik! Tök cuki népetimológia! A miniméter az olyan, mint a méter, csak mini, ami jelen esetben tíz a mínusz harmadikonszorost jelent.
2014. szept. 3. 13:49
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
#8: Akkor ezzel a logikával a miniszoknya az 10^-3 szoknyát jelent? :D
2014. szept. 3. 17:19
 10/10 anonim válasza:

Hát én 40 útán is rá tudok csodálkozni néha, hogy tényleg milli-, nem pedig mini.

A távolság mérést tanultuk először az iskolában, így nem volt lehetőségem a milliliterrel, milligrammal összehasonlítanom, ahogy a többi gyereknek sem.

A mini-nek akkor már volt értelme "valami iszonyú kicsi dolog", a milli-nek viszont semmi értelme nem volt. Így hallás után mini lett. Mivel az iskolában a gyerekek jobban tanítanak egymásnak mint a tanár, hát bevésődött. Aztán megtanultam, hogy a súly és űrmértéknél kivételesen nem mini, hanem milli.

Szóval Borsodban is van olyan tanár, akinél a gyermekek mini-nek tanulják. Az mm-ből meg mind a kettőt ki lehetett olvasni.

2019. febr. 26. 08:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!