Hogyan kell ragozni a plugin, python, stb szavakat, ha magyar szövegről van szó?
Arra gondolok, hogy pluginok,vagy plugin-ok? Kell kötőjel? Nagybetű, vagy kisbetű? Van valami szabályzat arra, ami segít az angol szavak ragozásában magyar szövegben?
Előre is köszönöm :)
Kiejted az utolsó betűt, nem kell kötőjel.
Hogy magas vagy mély hangrendű a toldalék, az változó. Mivel külföldi eredetű, kb. ahogy meghonosodik, esetleg jobban cseng. Én pl. a vegyes hangrendű idegen eredtű szavakat is sokszor jobban szeretem magas toldalékkal ellátni, nekem úgy jobban hangzik. Szabály pedig úgyis csak a magyar szavaknál mondja meg, hogyan kell toldalékolni.
Ez a kötőjelezés megőrjít. Most már ott tartunk, hogy lassan a magyar szavakat is kötőjelezik egyesek. Nem kell kötőjel, csak akkor, ha nagyon fura idegen betűcsoport, vagy néma betű van a szó végén.
pl
Delacroix-val
Szóval: pluginok, pluginnal, pythont, pythonról. Stb.
Danette-től
De pl.:
chipset (és nem chips-et) ettünk
Ha úgy ejted ki a végződést, ahogyan írod, akkor kötőjel nélkül mehet, ellenkező esetben kötőjel és a w-re végződö szavak után is kötőjel. pl.: pluginok, time-ok, show-n
Ha dupla magánhangzóval végződik kötőjel nélkül mehet. pl.: Hawaiin
Csak annyit tennék hozzá, hogy a pitont köznévként így írjuk, nem angolosan. (Ism.: piton. :D)
Tulajdonnévként persze Python, de akkor értelemszerűen nagy kezdőbetű.
Pluginok, Pythont, libraryk. (Nem vagyok purista, de magyar nyelvű szövegben tényleg jobb vón ehelyett valami más: a könyvtár azért még nem olyan erőltetett. :))
> Egyébként szerintem nem olyan lényeges ezekre ügyelni, hisz a legintelligensebb emberek sincsenek tisztában ezzel.
Azért ez túlzás. És szerintem igenis ügyeljünk a megfelelő toldalékolásra. Nem olyan bonyolult azt megjegyezni, hogy a néma betűre, ill. a bonyolult, magyarban szokatlan betűkapcsolatra végződő idegen szavakhoz kapcsoljuk csak kötőjellel a toldalékot.
És hogy van-e valami szabályzat? Az AkH. 11. ír a témáról: [link]
Szerintem pedig ha ő ügyelni szeretne rá (ha szeretne a pontos helyesírással kitűnni, még a legintelligensebb emberek közül is), akkor ne beszéljük le róla. :-)
Egyébként ]{redenc (hajdan) megpróbálta összeszedni a válaszokat a kérdésekre, nagyrészt nem is tudnék belekötni:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!