Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért "el van készülve rá"?

Miért "el van készülve rá"?

Figyelt kérdés
Én úgy tanultam: elkészül valamivel, és felkészül valamire. Nekem úgy lenne helyes, hogy fel van készülve rá.
2014. júl. 23. 10:53
 1/9 anonim ***** válasza:
Pontosan. Fel van készülve rá, elkészül valamivel.
2014. júl. 23. 11:25
 2/9 anonim ***** válasza:
0%

"el van készülve rá"

"fel van készülve rá"

Mindkettő olyan magyaros, mint ez a mondat:

a macska fel van mászva a fára, de ha a kő fel van dobva és azzal a macska el van találva, a macska le van esve!

.

Felkészült rá!

2014. júl. 23. 12:12
 3/9 anonim ***** válasza:

szerintem nem ugyan azt jelenti.

ha felkészülsz valamire, az aktív dolgot jelent, legalábbis átgondolod, de leginkább előkészületeket teszel (pl. áramszünet lesz és veszel generátort, benzint, gyertyát, gyufát, konzervkaját stb.)

az, hogy el vagy rá készülve, az nem jelent előkészületeket, hanem inkább csendes belenyugvást.

pl. nyilván nem felkészülsz arra, hogy meg fogsz bukni egy vizsgán (hacsak nem már a magyarázkodást tervezed), hanem elkészülsz rá, hogy esetleg meg fogsz bukni (mert képtelen voltál megtanulni)

2014. júl. 23. 12:15
 4/9 anonim ***** válasza:
*ugyanazt bocsi
2014. júl. 23. 12:16
 5/9 anonim ***** válasza:
35%

Egyik sem helyes, se az el van készülve, se a fel van készülve. Magyarban nincs ilyen 'angolos' szenvedő szerkezet.

Elkészült vagy felkészült rá, készen áll, stb.

Az tényleg hülyeség, hogy elkészül rá :)

Szerintem valami elírás lehet.

2014. júl. 23. 12:29
 6/9 A kérdező kommentje:
Azt hiszem, Steinbeck: Édentől keletre c. művében olvastam.
2014. júl. 23. 14:31
 7/9 anonim ***** válasza:
Juj, az ilyenektől vérzik az agyam. Valóban nem helyes szerkezet, fordítói hibára gyanakszom. Attól még, hogy valami nyomtatásban megjelent, nem biztos, hogy helyes is :)
2014. júl. 23. 18:18
 8/9 anonim ***** válasza:

Passzív mondatot CSAK TÁRGYAS igével lehet kifejezni a legtöbb nyelvben. Az elkészülni ige NEM tárgyas ige.

Az "el van készülve" (meg van győződve, le van egyszerűsödve) egy olyan modern köznyelvi kifejezés, ami azt fejezi ki, hogy az elkészülést most már, a jelenben befejezték.

Az irodalmi nyelv ehelyett múlt időt használ (elkészült), ugyanis az igekötő kifejezi a befejezettséget, csak kétértelműen: 1. jelentheti azt is, mint az "el van készülve", tehát a jelenben van befejezve (Végre elkészült a torta.) 2. De jelentheti azt is, hogy az adott dolog a múltban lett befejezve (Abban az időben készült el az atombomba).

2014. júl. 24. 12:34
 9/9 anonim ***** válasza:
Fel van rá készülve: azt jelenti, hogy felkészülten fogadja azt, ami következik. Az el van készülve rá is ugyanezt jelenti az ép nyelvérzékűek számára. Nem, nem kérdés, te jól tudod, és ne hallgass arra, aki szerint ez idegenszerű! Az elkészül valamivel, és felkészül valamire egy kicsit mást jelent. Folyamatot, és nem állapotot ír le.
2014. júl. 24. 21:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!