Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Valóban van új szabály az...

Valóban van új szabály az -ik-es igék ragozására?

Figyelt kérdés

Úgy hallottam, hogy nemrégiben módosították a nyelvhelyességi szabályt, miszerint az -ik-es igék E/1-es (alanyi, tárgyas) ragja már nem feltétlenül -m, lehet -k is. Vagyis már helyes a "fázok, úszok, eszek" is.

Most h ráguglizok, nem találok friss cikket, de vmi indoka csak volt a terjesztőnek... szóval ti hallottatok róla?

#ige #-ikes
2014. jún. 18. 15:10
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Hiába, a nyelv változik (et nos mutamur in illis :D), ezellen nem sokat lehet tenni. Örüljünk, hogy még vagyunk néhányan, akik legalább az ikes igéket helyesen ragozzuk.

De azért... Fene tudja... Én nem szeretném, ha azzal kellene "szórakoznom", hogy mikor használjam az "ettem, evék, ettem volt", és mikor az "ettem vala" igeidőt...

Elég, ha a franciában falra mászom tőlük! :D

2014. júl. 14. 17:29
 12/13 anonim ***** válasza:

"a nyelv változik (et nos mutamur in illis :D)"

:DDD

Ha már lúd, legyen kövér (merthogy minden élő nyelv...):

Linguae mutantur et nos mutamur in illis.

:)

2014. júl. 16. 14:44
 13/13 BringaManó ***** válasza:
...De vannak, akiknél a nyelv gyorsabban, úgy tűnik... :-)
2014. júl. 16. 16:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!